ANAKLAUT

Wednesday, 26 December 2012

Kunjungan ke Banjar 2-9 Disember 2011


                               Hari berangkat.


     Pada 2 disember 2011 kami dua beranak seawal jam 6 pagi sudah berada di terminal tambang murah di KLIA. Munir yang menghantar kami sampai ke dewan berlepas dan terus berpatah balik ke universiti Putra kerana ada kuliah pada pukul lapan pagi. Bagi Ahmad Nazmi itulah kali pertama akan naik pesawat, mungkin rasa gementar juga. Kami terus check-in untuk penerbangan Kuala Lumpur-Balik Papan.
        Rasanya kami awal sangat tiba jadi ada banyak masa yang terluang, kami buka komputer riba di restoren makanan segera. Kebetulan di LCCT ada wifi percuma, kami layari internet rasa tidaklah jemu untuk menunggu waktu berlepas. Pukul 8 pagi kami masuk untuk pemeriksaan keselamatan, kami terus sahaja kerana tiada bagasi yang kami bawa hanya bag pengembara sahaja. Di ruang menunggu sunggah ramai penumpang yang menunggu untuk berlepas ke distinasi masing-masing. Kami duduk menghadap landasan pesawat untuk berlepas, pagi itu banyak pesawat yang mendarat dan berlepas.
Semasa kami menunggu, kebetulah ada satu keluarga dari Samarinda yang juga menunggu untuk berlepas ke Balik Papan, Kami berbual-bual macam-macam cerita dalam bahasa banjar, gaya bahasa banjar mereka mirip banjar Malaysia ini mungkin kerana persamaan, banjar Malaysia berasal dari daerah hulu sungai di Kalsel, sama seperti mereka. Leka berbual rupanya waktu belepas pun tiba, kami masuk melalui pintu 2 dan berjalan agak jauh juga menuju ke pesawat Airasia di landasan. Berada dalam perut pesawat pada pukul 9.30 pagi sedia untuk berlepas.

                               Airasia ke Balik Papan Kaltim Indonesia


Kami sedang naik ke pesawat airasia yang akan berlepas sebentar lagi


  Pesawat berada di udara sungguh menakjubkan.

               
 
   pramugari airasia           

(Sambung bahagian 2)

Kunjungan ke Banjar 2 dis 2011 ( bahagian 2)


Kami berada dalam pesawat lebih kurang 3 jam sebelum tiba ke Balik Papan. Ini kerana keadaan cuaca kurang baik menyebabkan pesawat bergoyang-goyang seperti perahu dilambung ombak, menurut pramugari airasia pesawat terbang pada ketinggian 7000 meter dari aras laut. Bila pesawat berada di atas pulau Borneo baru cuaca tenang kembali, dari tingkap pesawat kelihatan pemandangan yang sangat menakjubkan bumi Kalimantan dari udara, hutan-hutannya,liku-liku sungai seperti lingkaran ular gergasi. Bila pesawat semakin rendah untuk mendarat di Sepinggan airport, Bandar Balik Papan sunguh cantik dengan pantainya dan kebiruan air laut, rupanya Balik Papan bandar tepian pantai dan pelabuhan kerana kelihatan banyak kapal-kapal besar di perairanya. Kelihatan juga banyak tangki-tangki simpanan petroleum di situ. Marak api dari kilang penapis jelas kelihatan.                              
                                   Balik Papan dari udara

                                 Biru lautnya

                                                                 Balik Papan yang maju


            Kami selamat tiba di Balik Papan pada pukul 12.30 hari. Pertama kali kami menjejakan kaki di bumi Indonesia. Wilayah Kalimantan Timur adalah sebuah Propensi (negeri) yang terluas di Indonesia malah mungkin yang paling kaya kerana di buminya terdapat minyak dan lain-lain hasil bumi. Kami terus ke hotel yang kami tempah secara online semasa di Kuala Lumpur. Nama hotel   Sapinggan Hotel.  Sapupu  saya Syamsudin tidak dapat menjemput kami waktu itu kerana waktu kerjanya hari itu belum habis. Ia seorang guru sekolah. Lingkungan pukul 4.30 petang Syamsudin tiba dengan bapa mertuanya di lobi hotel. Memang kami belum pernah bertemu sebelum ini,hanya berhubungan melalui telefon saja. Kami pun bertanyakan khabar masing-masing dengan penuh kegembiraan kerana dapat bertemu muka.
            Syamsudin mempelawa kami tidur di rumahnya, kami menerima dengan senang hati. Sempat juga kami berphoto di hotel sebelum keluar. Rumah Syamsudin terletak di Kampung Sungai Ampal di pingir Bandar Balik Papan .Malam itu kami tidur dengan nyenyak mengkin kerana kelitihan kerana perjalanan jauh.

                          Kenangan di BPN Super block

                 Di rumah Syamsudin bersama Makiah dan Sarifudin


                           Masjid Istqakamah BPN                         Syamsudin dengan anak-anaknya

            Keesokan paginya  adalah hari kerja bagi Syamsudin, jadi kami dipinjamkan motosikalnya untuk pusing-pusing di Bandar Balik Papan. Saya dan Nazmi memberanikan diri menungang motosikal di sini, kerana agak kekok kerana mungkin suasana asing bagi kami. Banyak tempat juga yang sempat kami lihat.Tengahari kami pulang ke rumah Syamsudin mujur tak sesat jalan.
               Pertemuan kami yang pertama di Hotel sapinggan BPN

                           Keluarga Syamsudin bin Mohdar            Petang itu sekali lagi Syamsudin mengajak kami pusing-pusing di balik papan seperti Semayang, Rumah walikota. Pantai, Mesjid dan lain-lain. Ia juga membantu kami membeli teket penerbangan ke Banjarmasin malam ini. Petang itu juga kami di kunjungi 2 orang anaksaudara, Makiah dan Sarifudin, maksudnya dengan Nazmi sepupu 3kali.
            Malam 3 dis 2012 kami berlepas dari Sapinggan Airport jam 7.30 malam dengan pesawat Srivijaya. Syamsudin dan Sarifudin menghantar kami hingga pintu berlepas. “Terimakasih kulaan di Balik Papan”. Penerbangan dari Balik Papan ke Banjarmasin Cuma mengambil masa setengah jam sahaja. (Sambung bahagian 3)

Kunjungan ke Banjar 2 dis 2011 ( bahagian 3)


Kami selamat mendarat di bandara Syamsudin Nur Banjarbaru lebih kurang jam 8. Bila kami turun dari pesawat, di luar hujan agak lebat juga, tapi mujurlah di sini ada bas yang menunggu di tangga pesawat. Pesawat mendarat agak jauh dari terminal kalau berjalan kaki mungkin 15 minit baru tiba di terminal. Pertama kali kami menjejakan kaki ke tanah kelahiran moyang saya Kalimantan Selatan. Setelah melepasi pintu ketibaan mata saya liar memerhati kulaan yang telah sedia menunggu di pintu ketibaan.

                       Nazmi, Abang KH Syairazi dan saya

Ketibaan kami ke sini telah dikhabarkan oleh abang Syaifullah ke keluarga di banjar, begitu juga Syamsudin dari Balik papan telah menefon Najmudin minta ia menunggu saya di bandara. Mata saya tidak berkedip memerhatikan sesusuk tubuh yang photonya pernah saya lihat,dan dalam simpanan saya pemberian abang Syaifullah semasa kunjungnya ke Malaysia tempohari, di sebelahnya ada dua orang lagi tapi saya kurang pasti siapa kerana belum pernah melihat photonya. Saya penuh yakin orang itu adalah abang Kiyai Haji Syairazi sepupu kami yang selalu di ceritan oleh abang haji Che Din.  Saya dan Nazmi terus rmenerpa  dan memeluknya   dan keluarga yang lain.Terkejut juga kulaan itu melihat tubuh kami yang gempal. Kami terus di bawah masuk ke kereta, rupanya dua orang tadi Rasyidi (sepupu)  dan menantu abang KH Syairazi. Kami tidak terus dibawa pulang sebaliknya singgah di restoran untuk makan malam,sambil makan kami berbual dan saling bertanyakan khabar keluarga di Malaysia dan Banjar.                          Di depan rumah Beliau ( Abang Jarkasi)

                      Kami dan keluarga kakak Mardiah


             Lebih kurana jam 10 kami meneruskan perjalanan ke rumah kakak Mardiah adik KH Syairazi di Sakumpul Martapura. Kebetulan rumah kakak Mardiah sangat dekat dengan kubah guru Sakumpul. Tiba di rumahnya kami disambut mesra oleh mereka, Kami saling berkenalan, suami kakak Mardiah, abang Jarkasi sungguh peramah orangnya. Rumah mereka memang besar dan cantik. Malah rumah di sekitaran kejirannya juga hebat-hebat. Rumah ini juga bersambung denga 4 pintu kedai milik mereka tapi di sewakan pada peniaga lain. Lewat malam abang Syairazi, menantunya dan  meminta diri pulang ke rumah masing-masing. Kami di tempatkan di kamar yang sungguh cantik dan bersih. Malam itu kami tidur dengan selesa kerana cuaca di banjar sungguh nyaman rasa suhunya lingkungan 26-28 Celsius  sahaja.
Hari ketiga 4 dis 2011

        .

                                           Rumah-rumah di Sakumpul

Abang nenek saya H Masniah Binti Ahmad

                                     Alamat rumah kakak Mardiah di Sakumpul


            Waktu solat subuh di sini agak awal berbanding dengan di Malaysia iaitu, di Malaysia awal jam 6. Di banjar jam 6 penduduknya sudah berada di jalanraya, ke pasar,toko dan tempat kerja. Pagi itu kami di hidangkan dengan kuih muih banjar seperti lalapon,pelbagai untok, serta nasi pundut(bungkus), semua sungguh enak. Banyak perkara yang kami pandirkan(bercerita) dengan keluarga di sini. Kakak Mardiah adalah anak yang ketiga dari Hj Darmawi(sepupu ayah).Walaupun pertama kali kami berjumpa tapi kemesraan antara kami seperti kami sudah kenal lama.
Pagi itu kami dikunjungi oleh Siti Salamah anak kepada H.Ardani dan Aliah anak kakak Halimatus Sadiah ( anak sulung H Darmawi). H Ardani dan H Darmawi pernah berkunjung ke  Malaysia sekitar tahun 60an. Siti Salamah juga membawa makanan yang asli dari martapura  dan kami menjamu selera lagi.
Lebih kurang jam 9 kami mengambil kesempatan untuk melihat-lihat sekitar Sakumpul, waktu begini Sakumpul agak sebuk dengan pelbagai kegiatan, peniaga sebuk dengan dagangnya dan pengunjung yang ramai. Penduduk di sini menggunakan bahasa banjar untuk perhubungan saharian, malah seluruh Kalsel ini juga. Bahasa Indonesia hanya di gunakan di sekolah dan pejabat.  Di sini terdapat langgar guru sakumpul terletaknya kubah(makam) guru Ijai. Penduduk Kalimantan sangat menghormati guru-guru walaupun mereka telah wafat. Jadi orang yang menziarahi kubah ini bukan setakat dari banjar sahaja dari daerah-daerah yang jauh.Kebanyakan kenderaan di sini motosikal, Kereta  biasanya Kijang(inova), avanza, pacuan 4 roda. Kereta jenis seloon dan sejenis dengannya agak kurang. Teksi pula, van yang boleh membawa tujuh hingga 10 orang. Rumah-rumah di sini cantik-cantik, ini memberikan gambaran kebanyakan orang di sini hidup mewah. 

Makam datu Kalampaian


                   Nazmi di Makam Datu H Muhamad Arsyad al banjari

Petang selepas asar abang KH Syairazi, Zulfadli, Aliah, Hamid(adik Aliyah) telah menunggu kami untuk membawa kami ziarah makam guru Kalampaian dan makam guru-guru yang lain di sekitar Martapura. Kami bertolak dengan tiga buah motosikal Aliah sebagai juru pandu jalan. Perjalanan ke Kalampaian agak jauh juga, melalui kampung-kampung, suasana kampung di sini masih asli mengingatkan saya kehidupan saya masa kecil di kampung.  Kehidupan mereka kelihatan santai dan aman walaupun di sini sistem jalanrayanya kurang baik. Bila hampir sampai ke kubah guru Kalapaian di kiri kanan jalan agak ramai peminta sedekah.
Akhirnya kami tiba juga di makam Tuan guru H Muhamad Arsyad al Banjari,kami sempat membacakan surah yasin di makamnya. Rupanya di makam beliau terdapat lagi berapa makam keturunanya. Hari ini ramai juga pengunjung, peniaga-peniaga ada juga yang menjual pelbagai cendera hati,kitab-kitab dan sebagainya. Selepas ziarah makan guru Kelampaiaan kami terziarah keberapa makam di sekitar kalampaian.

                   Aliah, saya, Zulfadli , kakak Mardiah dan Nazmi.

            Malamnya suami kak Mardiah mengajak saya solat di langgar sakumpul betulan malam itu ada acara atau majlis agama di situ. Sungguh ramai orang yang solat di langar itu kebanyakannya berbaju putih al takwa baju khusus martapu dan berkopiah putih. Acara itu disiaran terus menerus melalui TV di banjar dapatlah orang yang tidak hadir mengikutnya.Sungguh menyentuh hati saya menghayati acara itu walaupaun ia dalam bahasa arab.(sambung bahagian 4)
http://hisamihalidi.blogspot.com/2012/04/kunjungan-ke-banjar-bahagian-4.html 

posting lama. http://hisamihalidi.blogspot.com/2012/01/kunjungan-ke-banjar-2-dis-2011-bahagian_31.html

Kunjungan ke Banjar (bahagian 4)Hari ke 4. (5.12.2011)
Pagi hari kami hanya pusing-pusing sekitar Sakumpul, melihat toko-toko di sini,sambil membeli beberapa cenderahati untuk di bawa pulang ke Malaysia. Tidak lupa juga saya membeli buku-buku tentang pertanian dan penternakan. Setelah penat  kami pulang ke rumah kak Mardiah lebih kurang jam 11 pagi. Rupanya di rumahnya sudah ada orang menunggu kami iaitu  Hamidah anak kakak Mardiah  dan sepupu saya Shamsiah ( adik kak Mardiah) Kami berkenalan dan berbual-bual.  

                          Hamidah dan temannya


     Saya , Nazmi dan Siti Salamah  serta anak-anaknya

Petangnya Siti Salamah berkunjung dan memberitahu malam nanti kami akan pergi  ke rumahnya  di Banjarmasin. Kebetulan masa itu adiknya Najmuddin ada hal yang perlu diuruskan tidak dapat menjemput kami. Malam itu jam lapan dia datang menjemput kami dengan motosikal untuk dihantar ke jalan besar. Di sana kami naik teksi untuk ke Banjarmasin, Siti Salamah bersama menemankan kami.
Tiba  di Banjarmasin, bila kami turun dari teksi, Najmuddin telah menunggu kami. Itulah pertemuan pertama kami, walaupun kami selalu berhubung melalui internet dan telefon. Kami berpelukan antara satu samalain. Kami dibawa ke rumah ibunya di pinggiran bandar Banjarmasin. Kebetulan malam itu juga ibunya baru pulang dari Halabiu kerana ada kenduri perkahwinan saudaranya di sana.Malam itu kami tidur awal kerana esok awal-awal pagi lagi kami akan pergi pasar terapung Kuala Kuin.

Hari ke 5. (6.12.2011)
    Subuh masih muda kami dua beranak dan Siti Salamah dua beradik telah siap sedia untuk bertolak ke pasar terapung di Kuala Kuin Banjaramasin. Sebelum subuh kami sudah tiba di jeti untuk pergi ke pasar terapung. Jeti ini bertentangan dengan mesjid yang bersejarah iaitu mesjid Suriansyah. Najmuddin parking kereta di kawasan mesjid ini. Setelah selesai solat subuh di mesjid ini kami  terus ke jeti, rupanya di sana telah menunggu isteri, anak Najmuddin serta mertuanya dan adik-adik iparnya.Kami bersalaman dan saling berkenalan.
Jeti bersebelah dengan mesjid bersejarah
            Dalam keadaan yang masih gelap kami naik bot yang telah menunggu kami untuk ke pasar terapung, perjalanan ke pasar terapung mengambil masa lebih kurang 15 minit dari jeti. Sampai di muara Kuin saya sungguh kagum melihat pasar terapung yang di penuhi dengan pedagang yang menggunakan perahu untuk berniaga. Mereka akan menghampiri bot 

                                masih gelap dan berniaga di pasar terapung

pengunjung dan menawarkan dagangan mereka, pelbagai hasilan pertanian, buahan, kuih- muih dan bermacam lagi didagangan di sini. Pasar ini rupanya sudah bermula di sini sejak ratusan tahun dahulu kerana perhubungan yang  paling mudah pada masa itu adalah jalan air dan terusan. Hingga Banjarmasin mendapat nama jolokan bandar seribu sungai. Muara Kuin ini bersambung ke sungai Barito yang sangat besar dan dalam hinggakan kapal-kapal besar dari lautan boleh memudikinya jauh ke pedalaman Kalimantan Selatan.
            Agak lama juga kami di pasar terapung ini, setelah membeli beberapa barang bot kami mudik ke tengah sungai Barito, rupanya di sini ada restoran terapung yang menjual makanan asli banjar, soto banjar, ketupat kandangan, nasi pundut kuning dan lain-lain lagi. Kami sarapan di sini, sungguh nyaman dan indah pemandangan dari tengah sungai. Kelihatan di kanan Kota Banjarmasin dan di kiri kawasan industri kayu dan di selatan Tamban. Di tengah sungai terdapat satu pulau iaitu Pulau Kambang.Restoran dalam bot

Kami di tengah sungai Barito

                                                                              
                                                  Najmuddin dan Nazmi

                                          pasar terapung kuin banjarmasin - lihat video

                               
            Setelah selesai sarapan dan menikmati keindahan alam sekitar kami meneruskan perjalanan ke Pulau Kambang. Tiba di jeti pulau itu kami di sambut ratusan monyet yang menghuni pulau ini. Kami menyusuri pulau ini dengan mengikut jembatan yang di bena merentasi pulau dan berpatah balik ke jeti. Di pulau ini terdapat candi monyet. Kami berada di pulau ini lebih kurang satu jam kerana asik dengan telatah monyet di sini.

Monyet di pulau kambang


Monyetni rajin sangat kopek kelapa..

                       
                                        Pemandangan dari pulau kambang

            Seterusnya bot kami meneruskan perjalanan kembali ke jeti, sepanjang perjalan kami dapat melihat keunikan kehidupan warga ditepian sungai, banyak sampan, dan bot di di sini malah mereka menggunakan sungai untuk mandi, nampaknya sungai di sini tidak tercemar masih boleh mandi dan membasuh pakaian. Di Semenanjung Malaysia mungkin suasana ini agak luar biasa.


Kehidupan di tepian sungai di Banjarmasin

                                                   


            Tengahari itu kami tiba di jeti mesjid Suriansyah, kami berpisah dengan keluarga Najmuddin  di sini.  Kerana  adalagi tempat yang hendak kami kunjungi  .    

Kunjungan ke Banjar 2 dis 2011 ( bahagian 5)


HTTP://WWW.YOUTUBE.COM/USER/HISAMIHALIDI- VIDEO

   


        Kami berhenti di pasar kalau tidak silap di paal 6 di Banjarmasin, singah makan   di warung, pertama kali saya dan Nazmi makan ketupat kandangan. Selesai menjamu selera kami meneruskan perjalanan ke Pemurus tempat asal keluarga kami. Sampai di Pemurus kami terus ke rumah besar peningalan Kae H.Saberan b H.Ahmad, rumah itu masih utuh walaupun sudah ratusan tahun. Di sinilah tempat keluarga dari Malaysia berkunjung puluhan tahun yang lalu. Di sekitar masih kelihatan rawa-rawa , mungkin sawah pada masa lalu.Rumah besar  itu di jadikan tadika untuk kanak-kanak di sekitarnya pada masa ini. Rumah ini masih di jaga oleh cucu-cucu beliau yang tinggal berhampiran. Saya sangat berharap supaya rumah ini dapat dipelihara untuk juriat-juriat keluarga Hj Ahmad Alabio, peninggalan dan sejarah orang-orang yang terdahulu.Saya dengan Najmuddin di depan rumah kae Saberan yang sudah berusia ratusan tahun


Tanah kuburan keluarga  H . Saberan bin H Ahmad.
Di belakang rumah besar ini terdapat kuburan keluarga H.Saberan, anak-anaknya kecuali H,.Ardani yang di makamkan di Sakumpul. Najmuddin membawa kami ke rumah keluarga yang berhampiran.rumah diang ganal dan diang halus. Kakak Maisarah Mohdar 


Saya di rumah Diang ganal ( Hj Maini) bersama Siti Salamah,Maisarah

 kakak kepada Syamsudin yang berada di Balikpapan. Dalam perjalanan pulang kami singgah di rumah Saberani b. Marei , dan rumah adik iparnya. Saberani masih ingat kedatangan nenek saya Hjh Siti Masniah (Aluh) puluhan tahun yang lalu ketika itu ia masih muda remaja. Katanya  masa itu beberapa orang keluarga dari Sabak Bernam Selangor berkungjung ke Pemurus ini.Rumah beliau berada dipingiran sungai.Abang Saberani sekarang kesihatannya tidak berapa elok, matanya tidak berapa jelas penglihatannya. Abang Saberani bin Marie bercerita tentang kadatangan kulaan dari Malaysia ke banjar puluhan tahun dahulu.

Dari Pemurus  kami meneruskan lagi perjalanan ke Kurau yang terletak agak jauh juga dari Banjarmasin. Di sana  tinggalnya  Hjh Khadijah Bt H Saberan iaitu sepupu ayah. Hanya dia yang masih hidup sepupu ayah yang di Banjar. Perjalanan ke sana melalui banyak pedesaan, kebetulan masa petani tengah sebuk  membersihkan sawah dan menanam padi. Kami tiba di sana agak lewat tengahari. Saya berkenalan dengan keluarga beliau dan anak-anak dan menantunya, seronok betul kami berbual maklumlah keluarga dari jauh sesekali datang berkunjung, entah bila lagi saatnya boleh ke sini lagi. Rumahnya di tepian  Sungai Kurau yang agak keruh airnya, namun banyak perahu yang hilir mudik ,bunyi ingin motorbot sangat kuat kedengaran dari dalam rumah.Berfoto bersama keluarga Hj Khadijah di Kurau

Anak-anak perempuanya sibuk memasak di dapur, hari itu kami sungguh berselera makan kerana disajikan masakan asli banjar, bau mandai sungguh menyelerakan dan nasi  yang enak hasil sawah di Kurau sendiri. Lebih kurang jam tiga petang kami meneruskan perjalan pulang ke Martapura.Anak-anak Hjh Khadijah


Anak sulung sidin Khairul Anwar sangat ingin berkunjung ke Malaysia


Hj Khadijah anak bungsu dari datuk KH Seberan b H Ahmad Alabio

Petang itu sebelum pulang ke rumah kakak Mardiah di Sakumpul, Najmuddin telah membawa ke makam  ayahnya di Sakumpul. Makam ini di belakang 


langgar guru Ijai.Setelah menghantar kami pulang ke rumah kakak Mardiah , Najmuddin dan Siti Salamah pulang ke rumah masing-masing. Malamnya kami tidur dengan nyenyaknya kerana keletihan setelah seharian berkunjung kebanyak tempat.

Sambung lagi bahagian 6 
http://hisamihalidi.blogspot.com/2012/09/kunjungan-ke-banjar-2-dis-2011-bahagian.html

posting lama .

 http://hisamihalidi.blogspot.com/2012/04/kunjungan-ke-banjar-bahagian-4.html

Kunjungan ke Banjar 2 dis 2011 ( bahagian 6)

HTTP://WWW.YOUTUBE.COM/USER/HISAMIHALIDI- VIDEOHari ke-6 (7.12.2011)
Hari ini Najmuddin dan Siti Salamah membawa kami ke pasar Martapura.Pasar ini sungguh sebuk dengan orang yang berdagang dan membeli, pelbagai jualan ada di sini dari kueh-mueh, barang keperluan harian, buah-buahan dan sebagainya. Kebetulan masa itu musim buah kasturi sejenis mangga kecil rasanya  seperti kuini. Pasar ini sangat sebuk dengan perniagaan batu permata, ada banyak kedai-kedai yang menawarkan anika macam permata. Pada mulanya saya ingin membeli juga, tapi Siti Salamah melarang kerana kata ada satu tempat yang bagus dan harganya berpatutan untuk saya beli.

http://www.youtube.com/watch?v=5OT4W0yjzuM&feature=youtu.be  
Lihat video.

Kami ke kedai buku untuk membeli buku agama dan kitab dari Martapura,Siti Salamah berurusan dengan tuan punya kedai dapatlah harga yang istemewa. Juga saya sempat membeli beberapa cenderahati dari Martapura. Tidak jauh dari pasar kelihatan masjid besar martapura yang sungguh cantik, kami sempat solat di mesjid itu.
            Setelah penat membeli belah kami singgah di restoren , di sana kami memjamu selera dengan soto banjar yang lazat. istemewanya di sini  kelihatan ketupatnya bersaiz besar ,tiga kali ganda  berbanding yang biasa kita lihat di Malaysia.
            Seterusnya kami pergi ke toko besar batu permata, memang di sini permatanya hebat-hebat. Saya sempat membeli beberapa bentuk cincin permata untuk isteri dan anak dan juga hiasan lain

                                 Di Plaza Zamrud

   Petangnya Najmuddin membawa kami ke Cindai Alus tempat pasentren abang KH Syarazi. Abang Kh Syairazi menunjuk persekitaran pasenterennya. Sempat juga kami berfoto di sana.
                                 Di Pasentren abang KH Syarazi

 Selepas itu kami ke rumah kakak Halimatus Sadiah di kampung Binjau.Ia adalah kakak sulung Kh Syairazi, rumahnya besar dan cantik tapi agak jauh dari rumah-rumah lain di hadapanya ada sebuah pasentren yang di uruskan oleh anak lelakinya.


                                         
                                              Kakak Halimatusadiah dan keluarganya

  Selepas itu kami ke rumah Zulfadli di Martapura juga rumahnya besar dan dia adalah seorang yang hebat, berkerja di Dinas Kaadilan. Lewat petang kami kambali ke Sakumpul ke rumah Kakak Mardiah
  Zulfadli dan keluarga berfoto dengan kami                           Rumahnya sungguh besar dan cantik

Malamnya abang Zarkasi mengajak kami ke rumah Rasyidi yang berhampiran kawasan itu juga, rumahnya besar dan cantik. Sebelum pulang ke rumah, kami sempat melihat ada acara di Martapura pada malam itu.

Hari ke 7. (8.12.2011)
Hari ini kami akan berkunjung ke Alabio HSU, dari Martapura ke sana agak jauh juga lebih kurang 170 km. Najmuddin telah sedia jadi pemandu, turut serta abang KH Syairazi,isteri dan anaknya Syariah. Kak Mardiah, Siti Salamah, saya dan Nazmi. Kami bertolak agak lewat pagi . Kenderaan yang digunakan ialah MPV avanza. Jalan yang kami lalui agak elok kerana ia adalah jalan utama untuk ke Hulu Sungai , Kaltim dan Kalteng, Pemandangnya agak berbeza dari Martapura, kerana sepanjang laluan kelihatan sawah-sawah yang luas,tapi masa ini tidak kelihat orang mengerjakannya kerana sudah habis musim menuainya. Di sini kenderaan tidak selaju di Malaysia (110kmj). Rasanya lingkungan 50 hingga 70kmj sahaja. Perjalanannya agak santai sambil menikmati pemandangan di luar kenderaan.

1.http://www.youtube.com/watch?v=8olSwUAYW7E&feature=plcp  Lihat video            


       Pekan Sungai Pandan Alabio

Kami tiba di Sungai Pandan Alabio  sudah masuk waktu zhohor jadi kami singgah di Masjid untuk solat , selepas itu kami meneruskan perjalan ke Kampung Taluk Batung, tempat kelahiran moyang kami. Di pekan itu ada sesuatu yang menarik untuk saya kunjungi iaitu pasar itik alabio yang terkenal, saya ambil masa beberapa minit untuk merakam dan mengambil fofo suasana di pasar tersebut.
Sebenar tujuan saya ke Alabio ini adalah untuk menjejaki asal keturunan saya dan melihat sendiri tinggalan sejarah moyang saya di sini. Di sini lahirnya  Hj Ahmad b. Adam moyang saya itu. Kampung Taluk Batung suasana sama seperti kampung saya di Sungai Besar awal 70an, sawah padi( pahumaan) batas-batas sawah, jalan yang beselut, parit dan tanaman di batas sawah.             


                                 Di kota Amuntai

                                    
                                  
Pertemuan saya dengan Sarwani

                                               
                         Abang Yusuf yang di cari juga sudah ALM.(meninggal dunia)

                                
Foto yang ditunjukan pada saya, semuanya dah ALM. Rokiah, Hjh Madiah dan Hjh Rabiah

Di hadapan(muka) kampung telah menunggu Hj Elmi ada pertalian keluarga juga. Ia menunjukan laluan ke pusara Hj Ahmad, sampai satu persimpangan Najmuddin tak berani lagi meneruskan, bimbang tayar kereta terbenam dalam selut, setelah mengambil keputusan hanya saya dan Hj Elmi saja yang meneruskan perjalan ke pusara itu, kerana ia jauh di hujang jalan yang becak. Hj Elmi membawa saya dengan motosikalnya. Najmuddin dan yang lainnya berpatah balik untuk terus ke rumah Hj Elmi di kampung sebelah di tepian Sungai alabio.
Akhirnya sampai juga saya ke pusara moyang saya itu. Banyak juga pusara lama di sini, biasanya  ada pertalian keluarga antara satu sama-lain. Pusara Hj Ahmad telah didirikan kubah di dalam ada dua pusara. Walaupun tempat ini jauh terpencil namun dua pusara ini masih kelihatan  dijaga dengan rapi,selepas saya memberi salam pada ahlil kubur, bulu roma saya meremang seakan almarhum tahu cicitnya dari jauh datang menziarahinya. setelah bersedekah Alfatihah dan doa saya dan Hj Elmi beredar meninggalkan pusara. Semoga roh almarhum dicucuri rahmat berada dalam aman dan damai dipersemadiannya. Amin...
Hj. Elmi membawa saya ke rumahnya mengikut jalan pintas, jadi kami tiba lebih awal dari Najmuddin yang berpatah balik agak jauh.Sementara menunggu yang lain sampai kami duduk di tepian Sungai Alabio yang agak keruh, mungkin kerana baru hujan. Suasana kampung di sini sungguh nyaman dan permai. Sempat juga saya berbual dengan tetangga Hj Elmi.
Najmuddin dan yang lain tiba lebih kurang 20 minit kemudian dari kami, dan terus ke rumah Hj. Elmi, rumah di sini bagus-bagus walaupun dibuat dari kayu tapi kayu ulin yang hebat itu. Lantainya hitam berkilat terserlah kehebatan kayu ini. Kami besembang macam-macam perkara. Rupanya Hj Elmi orang yang hebat tahu banyak perkara, hal agama, politik dan lain-lain.Rasanya banyak perkara lagi saya ingin tanyakan dan belajar dari dia. Jika ada keluarga dari Malaysia yang ingin tahu hal keturunan kita di Alabio ini, dialah orang pertama yang patut kita tanyakan.
            Kami dijamu dengan ubi banjar rebus, sungguh enak rasanya bila dicicah dengan gula. Setelah agak lama juga kami di rumah Hj. Elmi kami pun minta diri untuk pulang ke Martapura.Sebelum pulang ke Martapura ada beberapa rumah yang kami singah,kerana ada kaitan keluarga juga. Sebelum pulang kami melihat-lihat dahulu kota Amuntai dengan replika itik alabionya. Kami juga singah di warung untuk menikmati kelazatan itik alabio pangang.  Nazmi sampai menjilat jari, habis licin tidak bersisa, kerana itik panggang di sini tulang telah di tanggalkan sebelum dipanggang. 

                           
 Di rumah keluarga di Amuntai.

Dalam perjalan pulang kami singah di gerai kueh, sempat juga saya membeli dodol kandangan yang terkenal, gerai di persimpangan jalan ke kota Kandangan.
Rencana asalnya kami hendak ke Nagara, untuk bertemu dengan  Sarwani bin Mohdar abang pada Syamsudin yang ada di Balik Papan, tapi masa agak suntuk jadi kami menelefonnya ,supaya boleh menunggu kami di persimpangan jalan.Bila kami sampai ke tempat dijanjikan rupanya  ia telah sedia menunggu . Saya berpelukan dengannya , saya berjanji kalau saya ke banjar lagi saya akan ke tempatnya dahulu.Kami bercerita, ia memberitahu pernah berjumpa keluarga dari Malaysia masa ia belajar di Mekah pada tahun 80an, ia menunjukan gambar-gambar masa di sana. Sedih sekali rupa keluarga yang pernah ia jumpa itu semua telah meninggal dunia, iaitu Hjh Rabiah bt Hadijah bt Hj Ahmad Alabio, anaknya Yusuf bin Arifin adik abang Che Din dan isteri Yusuf Rokiah.
            Kami meneruskan perjalaan ke Matapura dan tiba di sana agak lewat malam

Hari ke 8. (9.12.2011)
Hari ini adalah hari terakhir saya dan Nazmi di Martapura, rupanya kakak Mardiah telah membuat rancangan untuk pergi ke Binjau untuk menikmati ikan bakar di tepian Irigasi dan kolam ternakan ikan.
            Hari itu juga Fahrulrazi suami Siti Salamah sudah pulang dari kerja di luar kawasan. Jadi kami pergi mengunakan motosikal, saya dengan Zufadli,Nazmi dengan Aliah, Fahrul dengan isterinya kakak mardiah dengan Umi Khalsum. Rupa cara di sini kami pilih ikan segar kemudian di panggang dan dihidangkan. Makannya bersila di pondok-pondok yang di sediakan. Di tengah-tengah kolam ikan, beribu-ribu ikan kelihatan bermain di permukaan kolam. Ada yang besar dan kecil. Paling banyak jenis tilapia (nila) Gromi (kalui) dan tilapia merah (emas)                               Fahrurazi suami Siti Salamah

Aliah, saya ,Zulfadli, Mardiah dan Nazmi

       Kami tengah menjamu selera . Restoren ikan bakar Binjau

 Uniknya di sini sisa-sisa makanan itu boleh terus di buang ke kolam kerana ikan yang ada di kolam itu akan memakan apa saja diberi padanya. Di sini waktu hari minggu sungguh meriah ramai orang yang berkunjung, kebetulan kami datang hari khamis dan sebelah pagi pula jadi masa itu pengunjung tidak ramai. Pemandang di sini sunguh cantik ada banyak kolam ternakan ikan seperti yang kami kunjungi ini, semua ada restoren ikan bakarnya, ada juga taman tema dan kolamnya ada permainan, mendayung sampan dan sebagainya. Kami pulang ke rumah kakak Mardiah agak tenghari juga.  Petang itu kami hanya berihat di rumah sahaja.

Bersambung siri akhir tidak lama lagi.

[PETA+KALSEL.jpg]
[PETA+KALSEL+B.jpg]

[PETA+KALSEL+C.jpg]

[PETA+KALSEL+A.jpg]

Siri akhir pengalaman saya di Banjar

Kunjungan ke Banjar 2 dis 2011 ( bahagian 7)HTTP://WWW.YOUTUBE.COM/USER/HISAMIHALIDI- VIDEO


Selepas balik dari Binjau saya dan Nazmi mula berkemas , ini adalah hari yang terakhir kami di Martapura. Risau juga saya melihat barang dan bermacam hadiah dari keluarga di Martapura, takut tak dapat nak bawa dalam penerbangan nanti. Rupanya Siti Salamah dan kakak Mardiah pakar dalam menyusun barangan jadi mereka membantu kami, membungkus, lipat dan susun. Sehinggakan semuanya tersusun rapi.


Antara kulaan yang hadir di hari terakhir kami di Banjar

                       Beg yang telah di susun kemas sedia untuk berangkat

Kakak Mardiah, kakak Umi Khalsum dan Kakak Maimunah

                                  Kakak Maimunah suami dan anak mereka

                                   Anak-anak kakak Maimunah

Keluarga besar kakak Umi Khalsum Bt Marei dari Tamban

Petang itu ramai juga keluarga yang berkumpul di rumah kakak Mardiah, kerana ada sepupu sebelum ini tidak berkesempatan bertemu. Antaranya Afar ( Jaafar), Maimunah Mohdar kakak kepada Syamsudin,  Mak Sarifudin yang berada di Balik Papan, Umi  Khalsum  Marie dari Tamban. Sungguh meriah petang itu dengan gelak tawa kulaan yang lama ingin bertemu dan tidak pernah bertemu sebelum ini. Kakak Maimunah sebenarnya tinggal di Jakarta  seorang usahawan yang berjaya, ia mejemput saya ke tempatnya, saya berjanji kalau ada rezkinya nanti kami akan sampai juga ke sana. Kakak Umi Khalsum pula seorang yang peramah hingga senak saya menjawab pelbagai pertanyaanya.     Kain batik asli banjar ( Sasirangan) yang paling banyak hadiah dari kulaan Martapura BanjarKulaan yang menghantar kami di airport Syamsudin Nur Banjar Baru.Najmuddin suami isteri, KH Syairazi, Zulfadli dan Rasyidi


Tiket untuk penerbangan telah diuruskan oleh Najmuddin.  Pukul lima petang kami berangkat ke Bendara Syamsudin Nor Banjar Baru. Sebenarnya  rumah kakak Mardiah tidaklah  jauh sangat hanya mengambil masa lebih kurang 15 minit untuk sampai ke airport. Bertemu dan berpisah ada lumrah manusia biasa, saat yang sedih untuk berpisah dengan kulaan yang baik hati di Banjar. Memang jasa kalian pada kami tidak dapat kami balas, muga Allah membalasnya  amin. Tepat jam 6.40 petang pesawat Sriwijaya air berlepas menuju Balik Papan.
Kami di udara tidak lama, jam 7.20 pesawat selamat mendarat di Balik Papan.
Di Sapingan Airpot telah menunggu Makiah dan suaminya  Amir . Makiah  cucu  H.  Ardani b H. Saberan. Kami di bawa pulang ke rumahnya di Batu Ampar dipinggiran kota Balik Papan. Kami sudah bertemu sebelum ini iaitu di rumah Syamsudin Di Sungai Ampal Balik Papan, hari ini Syamsudin tidak dapat bertemu kami kerana ia ada tugasan lain. Malam itu kami tidur di rumah Makiah.
            Penerbangan kami ke Malaysia  pada pukul 12.30.  Jadi pagi itu, kami di pinjamkan motosikal oleh suami makiah, kami pusing-pusing di Balik Papan. Amir Mahmud adalah seorang polis di bandar ini, jadi awal pagi ia masih onduty. Ia pulang jam 10 pagi. Setelah siap kemaskan beg-beg kami pun ke airport, tapi Amir kata masih awal lagi jadi ia membawa kami ke tempat-tempat penting di Balik Papan. Pukul 12 kami tiba di Airport, telah menunggu Saifudin anak Umi Khalsum yang di Tamban Banjar. Ia menolong kami membawa bagasi ke tempat pemeriksaan. Kami berpisah di situ. Terima kasih Syamsudin dan keluarga, Makiah dan Suami  serta Saifudin . Keluarga kami yang baikhati  berada di Balik Papan.
  Pukul 12.30 pesawat airasia meninggalkan bumi Kalimantan Timur menuju ke KLIA.
Kami selamat tiba  pada pukul 4 petang, Dalam cuaca yang baik pesawat airasia  terbang dengan kelajuan yang maksima  dari Balik Papan ke KLIA Cuma dua jam setengah sahaja.

                            Di hadapan rumah Makiah di Batu Ampar Balik Papan. Kaltim

                                          Nazmi mengayakan Superbike Amir
  
                        Amir membawa kami melihat-lihat sekitar pelabuhan BPN                                 Kami pusing-pusing di BPN Kaltim


                                    Pemandangan di Pelabuhan Semayang

                                Buah kasturi banjar kiriman kulaan
                                   Hubi banjar yang banyak di tanam di halabiu

kopi jahi, buah srikaya dan kasturi dari martapura


            Di Terminal Munir telah siap menunggu, kami kembali ke Sungai Besar dengan selamatnya.

lihat sambungan kisah yang terbaru kunjungan ke dua ke Banjar.

http://hisamihalidi.blogspot.com/2013/04/kalimantan-selatan-di-hatiku-baelang.html

Lampiran.


Haji Ahmad Alabio ( H. Muhamad Hatta b Daud)

         Masa ulun halus bahari salalu banar paninian hjh Masniah mangisahakan tampat asalnya di Alabio Banjar. Saingat ulun hanya sakali ninik bulik alabio. Bahari kalu handak bulik ka banjar kada sasanangan kaya wayahinih. Dari Sabak Bernam Selangor tulakan ka Singapura dahulu.. Di Singapura pulang baminggu-minggu mahadangi kapal nang handak bulik ka Banjar. Bahari Malaysia kadada lagi, Indonesia balum jua cangul kada banyak karinah kalo handak bulak-balik. Banjar sabuah negeri berdiri sendiri tiada bahasa Malayu atau Indonesia. Bahasa banjar pang sabarataan.
       Rasanya pamadaman padatuan ka Malaya saawal 1900, bermula dari keturunan Haji Ahmad  bin Adam. Tulisan ulun ngini mungkin banyak nang tasalah, maklum haja kada tapi ruhui lagi. matan jua kada bayak imformasi kerna nang tatuhanya sudah tulakan badahulu (Alm). Bahari kada sawat batakon dan bacuur. Jadi kita nang tatinggal sasamaan manyimpani silsilah ngini mudahan tali keluarga kita kada hilang hingga akhir zaman. Kalu ada kulaan kita nang kada mangarti basa banjar, mudahan bisa dilajari jadi kada hilang basa badatuan kita. tarutamanya yang bagana di luar banua, Malaysia, Singapura, Brunai, Arab Saudi dan di mana haja

.
             Silsilah Haji Ahmad Alabio                     AHMAD                                                  THAHER
               Mempunyai anak                                       Mempunyai anak

I.       H. SABERAN (INDONESIA)                        I.
II.     H. SALMAN (MALAYSIA)                           II.
III.    SITI RAHMAH (MALAYSIA)                      III.  H. NURPIAH
IV.    DAHLAN (INDONESIA)                               IV.
V.     SITI MASNIAH (MALAYSIA)
VI.    H. RASYIDI (MALAYSIA)
VII.  SITI KHADIJAH (MALAYSIA)
`                             

                               ADING  H. SABERAN BIN AHMAD ALABIO
                                    YANG BERMUKIM DI MALAYSIA

1.      H. Salman
         Mempunyai anak :
1.         H. Amir
          anak
         1.Yusof(Osman)
          2.Samsiah (Aluh)
          3.Saerah
       4.Masriah (Imon)
          5.Salmah (Intan)
          6.Saniah
          7.Manan
          8.Sunah
          9. Radiah
          10.Asiah

2.  Nawiyah
      anak
      1, Iteh BT Awang
       2. Rukayah Awang
       3.Zakiah Awang
        4.Shafie Yunos
        5.Abdul Wahab Yunus

     3.         Kapsah
                anak
         1. Baharudin Cik
          2.Samsiah Cik
          3.Normah Cik
          4.Miah Cik

4.         Hjh Maimunah
       anak
       1.Rabiah bt Yunos
       2.Maskiah
       3. Hashim
       4.Zainab
       5.Azman
       6  Jamal
       7. Rosli
       8. Rohaiza

5.         Hjh Sanah
          anak.
        1. Normadiah Bt Arsad
         2.Azhar  B. Arshad
         3.Sabariah Bt Arshad
         4. Faridah Bt Arshad
         5.Jamil B. Arshad
         6. Norizan Bt Arshad

6.         H. Bakri
         anak
        1.Said
         2.Jamaliah
         3.Maznah
         4. Ramli
         5. Nazri

7.         H. Ahmad
          anak
          1.Fadilah
          2.Faizah
          3.Firdaus( Saleh)
          


2.      Hj. Siti Rahmah
         Mempunyai anak:

1.         H. Maslan @Ariffin
        anak
        1. Shafie
         2.Ramlah
         3. Ibrahim
         4 Musa
         5. Idris
         6 . Jalalbaya
         7.Siti Aisyah
         8. Abd Samad
         9. Ismail 
         10.  Jamilah
         11.  Azimah

2.         Awang
       anak
        1.Iteh
        2. Rogayah
         3. Zakiah
         4. Jamaluddin
          5. Bunah

3.         Arjan 
               anak
      1.Hasanah
       2. Abd Khair
       3. Siti Maznah
       4. Siti Saodah
        5. Siti Hajar
        6. Khairiah
        7. Hafizah
        8.Hamudah
        9. Noridah
        10.Nasarudin
        11. Masturah

4.  Jamintan
         anak
        1.Ainah

5.         Mar’ei
        anak
       1. Rodziah
       2. Hasyim
       3. Zabedah
       4. Sapiah
       5. Kamaruzaman
       6. Khairul Azlan
       7.Mohd Aini

3.      Siti Masniah
         Mempunyai anak:
1.         H. Hanafiah
Mempunyai anak:

1.   Jahratannor
2.   Sulaiman
3.   Mohd Zaki
4.   Mohd Razi
5.  Halidi.
6       Abd.Razak
                 7.  Ibrahim
                 8.  Abd. Rahman
                 9.  Arbaiyah


2.         H. Aminah
Mempunyai anak :

1.   Syafi’i
2.   Faridah
3.   Nor Aisyah
4.   Helmi Alm
5.   Khairul Anwar
6.   Fatimah                                                       
7.      Mustafa Kamal
                 8. Shamsul Maarif
    

   4. H. Rasyidi

         Mempunyai anak:

1.          Hjh Saripah
Mempunyai anak

1.Ahmad Darsani          8.Salmah
               2.Ardani                       9.Aziah
               3.Norsiah                     10.Halim
               4.Saleh                         11.Saniah
5.Fuad                         12 .Nizam
               6.Saat
7.Hasan

2.          H. Ali
Mempunyai anak

1.      Zainal
2.      Rabunah`


5.      Hj. Siti Khadijah
         Mempunyai anak:

1.         H. Rabiah
Mempunyai anak:

1.   Che Din Arifin
2.   Yusuf Alm
3.   Norain Alm
4.   Idris Alm
5.   Azhar
6.   Atan

2.         Marganah
Mempunyai anak:

1.      Syariyah
                 2.   Nasri
3.   Norkhalidah

3.         Patimah
Mempunyai anak:

1.   Ismail
2.   Abdussatar
3.   Sulaiman
4.   Noreha
                 5.   Norsaidah Alm


           4.Masriah
Mempunyai anak:

                 1.Bahruddin Alm  
2.   Kamaluddin
3.   Syafi’i
4.   Hamsyi
5.   Syamsuddin
6.   Arsyad
7.      Syamsiah
8.      Khasimah


5.Mardiah
               Mempunyai anak:

1.   Muhtar
2.   Rusyiah
3.   Rukayah
4.   Ruqayah


4.         Badri 


PERHATIAN:

i.                 Senarai nama ini belum lengkap mungkin ada beberapa kesilapan. Jika ada keluarga  yang lebih mengetahui boleh info dalam kumpulan Gen.H.Ahmad Alabio.
ii.               Senarai awal ini juga hanya senarai Generasi 1. Gen.2  Gen 3. Gen 4.
Contoh; 1. H.Ahmad (bapa) 2.Hjh Masniah(anak)3. Hj.Hanafiah(cucu) 4.Jaratannor(cicit)
                      Gen.H.Ahmad Alabio 2010 ini sudah mempunyai Gen 7
iii.               Harapan kami... sama-samalah kita melengkapkan senarai keluarga ini berilah bantuan jika ada dalam kumpulan ini perlukan pertolongan kerana kita satu keturunan dari H.Ahmad. Amin..
                             Anak cucu dari nenek Hj Masniah bt Hj Ahmad
                                                   
          
                      Hj.Hanafiah b.Hassan          Hjh Aminah bt Hassan
               
                               1.Jahratanur 62               Roslan ( Pie)
                               2.Sulaiman   58               Faridah 
                                3.M.Zaki       55              Helmi ( meninggal )
                                4.M.Razi       50               Fadzilah  
                                5.Halidi          45              Khairul Anwar 
                                6.Abd.Razak  44              Mustaffa  Kamal
                                7.Ibrahim       42              Fatimah
                                8.Abd.Rahman 38           Shamsul Ma’arif
                                9.Arbaiyah        36
   
Anak-anak Hj.Hanafiah
 1. Hjh.Jahratanur  x   Hj Che Din b.Arifin (sapupu 2x. cucu nenek Hjh Hadijah))
                          Anak-anaknya
 Rosnah 45,Rosmah,Roslan,Rosliah,Maimun, Azhari ,Sadri,Amin,Sukri,Shahidah,Hafizah ,Firdaus19    
    - Jengka 10 Pahang

  2.Sulaiman   x  Hamisah    bt Hamid        
                   Anak-anaknya
 Habibah 32, Hamasiah,Dzulkarnain ,Hamsidah, Rohana,Aniza14
- Selancar 1 Segamat Johor


 3.M.Zaki  x Abibah Hj. Omar
         Anak-anaknya
   Hazril 30 *Siti Norhaizan,Azuraihan,Ema ,Azi,,Azai 14
   - Bukit Sagu 1 Kuantan Pahang
        
      4.M.Razi   x Hamsidah Hj Yusuf
                 Anak-anaknya
       M.Fadle 29, M.Sobri. M,Ezhar, M,Syarel, Idham 18
- Selancar 3 Segamat Johor

   5.Halidi   x Puziah Jamiaan
          Anak-anak
     M.Munir Muizzudin 21, Ahmad Amirul Helmi,Nurul Farhana,Ahmad  Nazmi,Ahmad Hisyam 8
    Parit 3 ½ Barat, Sungai Besar Selangor
                        
   6.Abd.Razak  x Rohana Hj Othman       
  Anak-anaknya
Hairi 17,Safik,Fara Wahida 2
- Rantau Panjang Kelang Selangor

 7.Ibrahim   X Azizah Sarbini
Anak-anaknya
  Ismail 13, Lokman Hakim,  Amira, Hikal 7       
-Bukit Naga Shah Alam, Selangor.

  8.Abd.Rahman – Bujang
* Huruf bolt ada FB

 9.Arbaiyah   - Abd Hakim b. Haris
Anak-anaknya.
Aisyah 11,Siti Hawa, Azmi, Rashid 6, 
-Hujung Matang Kuala Sepetang Taiping Perak


Sambung lagi kaina..


Sambunganya
SENARAI KELUARGA YANG 
BERMUKIM DI BANJARADAM

Mempunyai anak

                     AHMAD                                                  THAHER
               Mempunyai anak                                       Mempunyai anak

I.       H. SABERAN (INDONESIA)                        I.
II.      H. SALMAN (MALAYSIA)                            II.
III.    SITI RAHMAH (MALAYSIA)                        III.   H. NURPIAH
IV.    DAHLAN (INDONESIA)                                IV.
V.     SITI MASNIAH (MALAYSIA)
VI.    H. RASYIDI (MALAYSIA)
VII.   SITI KHADIJAH (MALAYSIA)
VII    ISMAIL


 

                                                    H. SABRAN bin AHMAD

(Meninggal di Banjarmasin tgl 21 Oktober 1956)

Isteri (Kawin sepupu sakali)

                                                   H. NURPIAH binti THAHER

(Meninggal di Banjarmasin tgl                            )

Mempunyai anak

(1)  AMAS (Saudara seibu)                                (9)   H. BADARIAH (Ma.antin)
(2)  H. NURAINI (H. Diang)                             (10) H. MUHDAR
(3)  MAR’I                                                         (11) HUDARI
(4)  JAMALI                                                      (12) H.M. ARSANI
(5)  BARASMI                                                   (13) H.M. ARDANI
(6)  H. SALABIAH (Magulu)                             (14) SITI RAMISAH
(7)                                                                     (15) SITI KHADIJAH
(8)  H. DARMAWI

                      SILSILAH KETURUNAN ANAK DAN CUCU DARI

                                       H. SABERAN bin AHMAD                                                  (1)  AMAS bin

(Meninggal dunia di Banjarmasin tgl                   )
Isteri

(Meninggal dunia di Banjarmasin tgl                   )

Mempunyai anak
                            1)                                          Abdul Aziz


(2)  H. NURAINI (H. DIANG) binti H. SABERAN
(Meninggal dunia di Banjarmasin tgl 1 Oktober 1987)

Tidak mempunyai anak


(3)  MAR’I bin H. SABERAN
(Meninggal dunia di Banjarmasin tgl                   )

Isteri

(Meninggal dunia di Banjarmasin tgl                   )

Mempunyai anak

 1)  SAHRANI                                                   5)   AHMAD
2)   AINUN JARIAH                                         6)   SULAIMAN
3)   SABERANI                                                 7)   SALA
4)   H. UMI KALSUM

(4)  JAMALI bin H. SABERAN
(Meninggal dunia di Banjarmasin tgl                   )

Tidak mempunyai anak
(6)  H. SALABIAH binti H. SABERAN
(Lahir di Banjarmasin,                                 )

Suami

(Meninggal dunia di Banjarmasin tgl                   )

Mempunyai anak

1)   H. M. AINI                                                  3)   MASNIAH
2.)  H. MAINI                                                    4)   ABDUL HAKIM

(8)  H. DARMAWI bin H. SABERAN
(Lahir di Alabio, 10-4-1921 – Meninggal di Banjarmasin, 12-11-1986)

Isteri

                       H. RAMLAH BINTI GURU H. ABD. HAMID

(Lahir di Banjarmasin, 7-5-1931 – Meninggal di Banjarmasin 16-9-1982)

Mempunyai anak

1)   H. HALIMATUS SA’DIAH                        5)   M. ZULPADLI HADIE
2)   H. A. SYAIRAZI HADIE                            6)   H. SYAMSIAH
3)   H. SITI MARDIAH                                     7)   M. FAHRURAZI HADIE
4)   H.M. SAIFULLAH HADIE                         8)   M. RASYIDI HADIE


(9)  H. BADARIAH (Ma’ antin) binti H. SABERAN
(Lahir di                                                                              )
Suami

(Lahir di                              – Meninggal di Tamban ,                    )

Mempunyai anak

1)   FAR’I (Saudara sebapa, lain ibu)                4)   ARFIAH
2)   BARLIAN                                                   5)   ZAKFAR SIDIQ
3)   ARBAYAH                                                 6)   ARSIAH

(10)  H. MUHDAR bin H. SABERAN
(Lahir di                              – Meninggal di Banjarmasin,                     )

Isteri

(Lahir di                                                                                                 )

Mempunyai anak

1)   MASRUNI                                                  5)   ARBAIN
2)   MASRANI                                                  6)   H. SARWANI
3)   MAISYARAH                                                   7)   SARBAINI
4)   H. MAIMUNAH                                         8)   SAMSUDIN


(11)  HUDARI bin H. SABERAN
               (Lahir di,                           - Meninggal di Banjarmasin, 21-1-1950)

Tidak mempunyai anak


(12)  H.M. ARSANI bin H. SABERAN
                   (Lahir di                                  –                                                      )

Isteri

                                                    H. SYAMSIAH binti

(Lahir di                                    –                                                     )
           
Mempunyai anak bawaan isteri

                                    1)                                  H. MURSIDI
(13)  H.M. ARDANI bin H. SABERAN
(Lahir di Banjarmasin, 10-3-1934 –                                           )

Isteri
(Menikah, 10-3-1960)

                              H. SAMPURNA binti H. HUDARI

(Lahir di Banjarmasin, 5-6-1944 –                                            )

Mempunyai anak

1)   H. RASYIDAH                                           3)   RAHIMAH (ST. SALAMAH)
2)   RAUDAH                                                   4)   NAJMUDDIN

(14)  SITI RAMISAH binti H. SABERAN
(Lahir di                        – Meninggal di Banjarmasin, 10               )

Tidak mempunyai anak


(15)  SITI KHADIJAH binti H. SABERAN
                     (Lahir di Banjarmasin                      –                                           )

Suami

                                                 YAKUT CHALISAH bin

(Lahir di Kurau,                            –                                               )

Mempunyai anak

1)   KHAIRUL ANWAR                                   7)   HIDAYATI
2)   KHAIRUL MUIS                                        8)   HAYATI
3)   FATMAWATI                                                   9)   FITRIYAH
4)   RAHMAH                                                   10) SAIPUDDIN
5)   KASPUL ANWAR                                      11) AMI
6)   SAIPUL RAHMAN

SILSILAH KETURUNAN Hj. SALABIAH binti H. SABERAN
ANAK KE ENAM DARI H. SABERAN bin AHMAD bin ADAM

Hj. SALABIAH binti H. SABERAN
Lahir di Banjarmasin,
Alamat; Banjarmasin
Telp. 0511

Suami Pertama – Menikah,

                                                   AMIT BIN

Lahir di Banjarmasin,

Mempunyai anak;

1)  H. M. AINI bin AMIT
Lahir di Banjarmasin, 11-01-1938
Alamat; Jl. Kelayan B RT. 7 Gg, Ampalam

Isteri – Menikah, 13-12-1961

                                   MASYITAH BINTI ABDULLAH

Lahir di Amuntai, 20-03-1955

Mempunyai anak;

1.   WARDAH binti H. M. AINI
      Lahir di Banjarmasin, 30-08-1967
      Alamat;
     
      Suami – Menikah 25-04-1983
      ANANG ACIL bin ABDUL KARIM
      Lahir di Balikpapan, 24-01-1934

      Mempunyai anak;
1*  AHMAD SARWANI bin ANANG ACIL
Lahir di Banjarmasin, 29-04-1984

2*  TAJUDDINOR bin ANANG ACIL
Lahir di Banjarmasin, 28-08-1985

3*  FATHURRAHMAN bin ANANG ACIL
Lahir di Banjarmasin, 09-06-1987

4*  KHAIRIYAH binti ANANG ACIL
Lahir di Banjarmasin, 05-02-1992

5*  M. ANSYARI bin ANANG ACIL
Lahir di Banjarmasin, 20-08-2002

2.   SAUDAH binti H. M. AINI
      Lahir di Banjarmasin, 16-03-1974
      Alamat;


      Suami – Menikah, 14-10-1997
      MAHYUNI bin MUHAMMAD
      Lahir di Banjarmasin, 17-08-1967


2)  Hj. MAINI binti AMIT
Lahir di Banjarmasin, 17-11-1950
Alamat; Jl. Setia RT. 9 No. 31 Pemurus Dalam
Telp. 0511 263180

Suami – Menikah, 22-10-1962

                                        H. MASRANI BIN SADRI

Lahir di Banjarmasin, 17-12-1940

Mempunyai anak;

1.   HUSNI bin H. MASRANI
      Lahir di Banjarmasin, 10-01-1965
      Alamat; Jl. Setia RT. 9 No. 31 Pemurus Dalam

      Isteri – Menikah, 30-01-1991
      RAHMIDA binti RUSID

      Mempunyai anak;
      1*  RAHMAWATI binti HUSNI
            Lahir di Banjarmasin, 13-11-1993

      2*  AMINAH binti HUSNI
            Lahir di Banjarmasin, 12-12-1998

2.   HUSAINI bin H. MASRANI
      Lahir di Banjarmasin, 28-02-1971
      Alamat;

      Isteri – Menikah, 26-05-1995
      KHALIFAH binti ALI BADRUN
      Lahir di Banjarmasin, 10-07-1979

      Mempunyai anak;
      1*  M. ATHAILAH bin HUSAINI
            Lahir di Banjarmasin, 11-11-1998

3.   ZAINUSSALAM bin H. MASRANI
      Lahir di Banjarmasin, 01-07-1973
      Alamat; Jl. Tungkaran Pangeran RT. 20 Sungai Belanak Batu Licin Tanah Bumbu

      Isteri – Menikah, 08-01-1999
      SITI SAUPIAYAH binti AHMAD ARDABILI
      Lahir di Martapura, 24-03-1976

      Mempunyai anak;
      1*  MUHAMMAD RUSDY TAUFIK SALEH bin ZAINUSSALAM
            Lahir di Batu Licin, 15-03-2002

4.   ZAINUL IHYAN bin H. MASRANI
      Lahir di Banjarmasin, 17-09-1974
      Alamat;

      Isteri – Menikah, 11-03-2001/16 Zulhijjah 1421
      H. JAMALIAH binti H. USMAN
      Lahir di Banjarmasin, 05-06-1975

      Mempunyai anak;
      1*  MUHAMMAD RIDHONI IHYAN bin ZAINUL IHYAN
            Lahir di Martapura, Senin jam 12.15 siang, 05-01-2004/13 Zulqaidah 1425

5.   ZAINAL ILMI bin H, MASRANI
      Lahir di Banjarmasin, 16-02-1975

6.   AHMAD MURJANI bin H. MASRANI
      Lahir di Banjarmasin, 18-03-1980

7.   MARIA ULFAH binti H. MASRANI
      Lahir di Banjarmasin, 19-01-1982

8.   SILAHUDDIN bin H. MASRANI
      Lahir di Banjarmasin,                 1984
      Alamat;


      Isteri – Menikah, 04-11-2002
      SRI MILAWATI binti MISRAN
      Lahir di Banjarmasin, 26-03-1984

      Mempunyai anak;
      1*  MUHAMMAD IZHARUDDIN NOOR bin SILAHUDDIN
            Lahir Di Banjarmasin, 09-07-2003
Hj. SALABIAH binti H. SABERAN
Lahir di Banjarmasin,
Alamat; Banjarmasin
Telp. 0511

Suami Kedua  – Menikah,

                                          H. NOOR ALWY

Lahir di Banjarmasin,

Mempunyai anak;

3)  MASNIAH binti  H. NOOR ALWY
Lahir di Banjarmasin, 07-10-1955
Alamat; Jl. Pekapuran B No. 33/19 RT. 21 Pekapuran Laut 70233

Suami – Menikah, 29-07-1973

                                            MARBAWI bin H. MAKSUM

Lahir di Panjaratan, 10-09-1948

Mempunyai anak;

1.   SUPIADI bin MARBAWI
      Lahir di Banjarmasin, 14-09-1974

2.   ASYADI bin MARBAWI
      Lahir di Banjarmasin, 01-01-1981

3.   LINDAWATI binti MARBAWI
      Lahir di Banjarmasin, 14-12-1988

4)  ABDUL HAKIM
Lahir di Banjarmasin, 05-05-1960 Meninggal di Banjarmasin, 04-01-1999

Isteri – Menikah, 05-05-1987

AINUN binti ABDUL MUIN

Lahir di Banjarmasin, 12-01-1963

Mempunyai anak;

1.   ASMIYADI AIKA bin ABDUL HAKIM
      Lahir di Banjarmasin, 19-10-1988

2.   NURUL HASMI AIKA binti ABDUL HAKIM
      Lahir di Banjarmasin, 24-10-1990

3.   RAHMI AIKA binti ABDUL HAKIM
      Lahir di Banjarmasin, 10-08-1994
SILSILAH KETURUNAN H. DARMAWI bin H. SABERAN
ANAK KE DELAPAN DARI H. SABERAN bin AHMAD bin ADAM

H. DARMAWI bin H. SABERAN

(Lahir di Alabio, 10-4-1921 – Meninggal di Banjarmasin, Rabu 12-11-1986/
10 Rabiul Awal 1407 H)

Isteri

H. RAMLAH binti GU

RU H. ABD. HAMID

(Lahir di Banjarmasin, 7-5-1931 – Meninggal di Banjarmasin, Kamis 16-9-1982/
28 Zulqa’idah 1402 H)

Mempunyai anak

1) H. HALIMATUS SA’DIAH binti H. DARMAWI
(Lahir di Banjarmasin, Minggu jam 10.30 pagi 19-6-1948/19 Muharram 1368 H)
Alamat; Jl. Irigasi, samping Pondok Pesantren Hidayatullah Taman Hudaya Bincau Martapura, Hp. 0813 49756386

Suami

H. USMAN bin TUKACIL

(Lahir di Kurau,                     - Meninggal di Kurau, 14-3-1989/6 Sya’ban 1412 H)

Mempunyai anak

1.   H. NOR ALIYAH binti H. USMAN
      Lahir di Banjarmasin, 12-9-1966
      Alamat;

      No Telpon; 720144

      Suami – Menikah, 18-8-2003
      THAHER YAHYA bin
      Lahir di
      Mempunyai 3 orang anak bawaan suami
      1* 
      2* 
      3* 

2.   H. SYAMHUDI NH bin H. USMAN
      Lahir di Banjarmasin, 23-3-1970/15 Rabiul Awal 1390
      Alamat;


      Isteri – Menikah, 10-12-1995
      FAIZAH NASAR binti NASAR AS
      Lahir di Martapura, 15-4-1970
     
      Mempunyai anak
1*  NUR SYIFA binti H. SYAMHUDI NH
Lahir di Martapura, 18-10-1996/12 Jumadil Awal 1414 H
2*  M. ZAHIR bin H. SYAMHUDI NH
Lahir di Martapura, 26-4-1998/20 Rabiul Awal 1416 H
3*  M. HAFI bin H. SYAMHUDI NH
Lahir di Martapura, 31-10-2000/15 Zulqaidah 1418 H

3.   MAHMUDI bin H. USMAN
      Lahir di Banjarmasin, 13-11-1973 – Meninggal di Martapura, Selasa jam 02.30 subuh, 16-9-2000/11 Safar 1419

4.   H. JAMALIAH binti H. USMAN
      Lahir di Banjarmasin, 5-6-1975
      Alamat;

     
      Suami – Menikah, 11-3-2001/16 Zulhijjah 1421 H (Kawin sepupu dua kali)
      ZAINUL IHYAN bin H. MASRANI
      Lahir di Banjarmasin, 17-9-1974

      Mempunyai anak;
1*  M. RIDHONI IHYAN bin ZAINUL IHYAN
Lahir di Martapura, Senin jam 12.15 siang, 5-1-2004/13 Zulqaidah 1425 H

5.   ABDUL HAMID bin H. USMAN
      Lahir di Banjarmasin, 7-9-1979

6.   AWALIYAH binti H. USMAN
      Lahir di Kurau, 17-12-1981/19 Safar 1400 H

7.   KHAIRIYAH binti H. USMAN
      Lahir di Kurau, 28-5-1985/18 Ramadhan 1404 H

     
2)  H. A. SYAIRAZI HADIE bin H. DARMAWI
Lahir di Banjarmasin, Kamis jam 07.00 pagi, 19-9-1952/
29 Zulqaidah 1371 H
Alamat; Komp Breman Indah RT,      No.     Banjarbaru
HP. 0813 49716123   -   0812 5052003

Isteri

H. BASYIRAH BINTI H. NAWAWI MARFU’

Lahir di Martapura,

Mempunyai anak;

1.   H.M. SYAIBANI bin H. A. SYAIRAZI HADIE
      Lahir di Madinah, 14-08-1981
      Alamat;
      Hp. 0813 49785209

      Isteri – Menikah di Banjarmasin, 06-07-2003
      SANIMAH binti H. SARIDIN
      Lahir di Banjarmasin, 05-11-1981

      Mempunyai anak;
      1*
            Lahir di

2.   H. SYARIFAH binti H. A. SYAIRAZI HADIE
      Lahir di Makkah, 3-10-1982


3.   SYARIAH binti H. A. SYAIRAZI HADIE
      Lahir di Martapura, 17-10-19853)  H. SITI MARDIAH binti H. DARMAWI
Lahir di Banjarmasin, Rabu jam 06.30 pagi, 10-4-1957/
10 Ramadhan 1376 H
Alamat; Jl. Sekumpul No.1 RT.03 RW.06 Kel. Jawa Martapura
Telp. 0511 722195 Hp. 0815 2116877

Suami – Menikah, 6-2-1971/9-12-1390 H

H. ZARKASI BIN SAMAD

Lahir di Banjarmasin, 7-7-1952

Mempunyai anak;

1.   SITI FATIMAH bin H. ZARKASI
      Lahir di Banjarmasin, 21-11-1972
      Alamat;


      Suami – Menikah, 21-2-1995/21 Ramadhan 1415 H
                    Kawin 12-11-1995/ 19 Jumadil Akhr 1416 H
      KAMYANI bin BADRUN
      Lahir di Sungai Tuan Martapura, 12-3-1972

      Mempunyai anak;
      1*  NOOR CAMELIA FITRI binti KAMYANI
            Lahir di Martapura, 17-7-1998

2.   H.M. YUSUF bin H. H. ZARKASI
      Lahir di Banjarmasin, 6-9-1974

3.   SITI RAFIAH binti H. ZARKASI
      Lahir di Banjarmasin, 31-7-1977
      Alamat;

      Suami – Menikah, 2-6-2002 – Kawin 15-9-2002/8 Rajab 1423 H
      BAIDAWI bin H.M. ARSYAD
      Lahir di Martapura, 10-4-19
     
      Mempunyai anak
      1* 

4.   SITI RAHMAH binti H. ZARKASI
      Lahir di Banjarmasin, 26-8-1979

5.   SITI RAUDAH binti H. ZARKASI
      Lahir di Banjarmasin, 3-12-1983

6.   SITI RAHIMAH binti H. ZARKASI
      Lahir di Banjarmasin, 8-11-1985

7.   M. YAMIN FIRDAUS bin H. ZARKASI
      Lahir di Banjarmasin, 26-2-1996


4)  H.M. SAIFULLAH HADIE bin H. DARMAWI
Lahir di Banjarmasin, Selasa 06.00 Pagi 6-2-1962/1 Ramadhan 1381 H
Alamat; Brunai Darussalam
Telp. 0016738826541 Hp. 0815 21540521

Isteri Pertama – Menikah,                  Bercerai,

H. DIANA BINTI

Lahir di Kandangan,

Mempunyai anak;

1.   QAMARUDDINN bin H. M. SAIFULLAH HADIE
      Lahir di Kandangan,

2.   DINA NOR QAMARIAH binti H. M. SAIFULLAH HADIE
      Lahir di Kandangan,

Isteri Kedua – Menikah, 13-1-1993

H. NOR HILALITA BINTI ABDULLAH

Lahir di Fhilifina, 29-4-1973``                          `                   

Mempunyai anak;

3.   MUHAMMAD ALI bin H.M. SAIFULLAH HADIE
      Lahir di Fhilifina, 19-7-1994

4.   NOR ALIYAH binti H.M. SAIFULLAH HADIE
      Lahir di Brunei Darussalam, 19-5-1999

5.   SYARIAH binti H.M. SAIFULLAH HADIE
      Lahir di Brunei Darussalam, 14-3-2001


5)  M. ZULPADLI HADIE
Lahir di Banjarmasin, Minggu, jam 12.30 siang, 23-5-1965/28 Muharram 1385 H
Alamat; Jl. Gotong Royong RT. 3 RW. 9 No. 21 Banjarbaru
Hp. 0812 5185996

Isteri – Menikah,

ISNANI FARIDA BINTI H. AHMAD ZURKANI

Lahir di Banjarmasin, 18-3-1966

Mempunyai anak;

1.   M. HARIS FADLILLAH bin M. ZULPADLI HADIE
      Lahir di Banjarmasin, 3-11-1995

2.   SITI NUR SARAH binti M. ZULPADLI HADIE
      Lahir di Banjarbaru, 17-12-2003

6) H. SYAMSIAH binti H. DARMAWI
Lahir di Banjarmasin, Sabtu jam 02.00 siang, 20-8-1967

Janda tidak punya anak

7)  M. FAHRURAZI HADIE bin H. DARMAWI
Lahir di Banjarmasin, Rabu jam 03.30 sore, 4-11-1969/24 Ramadhan 1389 H
Alamat; Jl. Sekumpul RT.3 RW.6 No.15/16 Kel. Jawa Martapura
Telp. 0511 7402371

Isteri – Menikah, 13-10-1988/3 Rabiul Awal 1409 H
Kawin, 3-9-1989 (Kawin sepupu sakali)

SITI SALAMAH BINTI H.M. ARDANI

Lahir di Banjarmasin, 6-3-1971

Mempunyai anak;

1.   M. SYARIF bin M. FAHRURAZI HADIE
      Lahir di Banjarmasin, Kamis jam 05.00 subuh, 10-4-1991/27 Ramadhan 1412 H

2.   FITRIA RAHMAH binti M. FAHRURAZI HADIE
      Lahir di Banjarmasin, Sabtu jam 04.00 sore, 15-5-1993

3.   M. SAIPUL FAHRIQI bin M. FAHRURAZI HADIE
      Lahir di Banjarmasin, Kamis jam 07.00 maqrib, 14-11-1997


8)  M. RASYIDI HADIE bin H. DARMAWI
Lahir di Banjarmasin, jam 07.00 pagi, 10-6-1971
Alamat; Gg. Sampurna I RT. 04 RW.2 No.1 Tanjung Rema Martapura
Hp. 0813 49711765

Isteri – Menikah, 5-9-1998/14 Jumadil Akhir 1419 H

WINDA ASTUTI BINTI H. RACHMAT OMBI HASAN

Lahir di Banjarmasin,

Mempunyai anak;

1.   RUSDINA binti M. RASYIDI HADIE
      Lahir di Banjarmasin, 3-3-1999

2.   SITI MUNAWWARAH binti M. RASYIDI HADIE
      Lahir di Martapura, 15-4-2003
SILSILAH KETURUNAN H. M. ARDANI bin H. SABERAN
ANAK KE TIGA BELAS DARI H. SABERAN bin AHMAD bin ADAM

H. M. ARDANI bin H. SABERAN
Lahir di Banjarmasin, 10- 3-1934 meninggal 05 April 2008/29 Rabiul Awal 1429
Alamat; Jl. Kendedes I RT. 16 No. 21 Kompleks Beruntung Jaya Banjarmasin
Telp. 0511 3250627

Isteri – Menikah, 10-3-1960

H. SAMPURNA BINTI H. HUDARI

Lahir di Banjarmasin, 5-7-1944

Mempunyai anak;

1)  H. RASYIDAH binti H.M. ARDANI
Lahir di Banjarmasin, 4-8-1962
Alamat; Jl. A. Yani Km. 7.00 RT.6 RW.2 No.15 Kertak Hanyar
Telp. 0511 256126

Suami pertama – Menikah, 5-5-1975/21 Ramadhan 1396 H

H. IBERAHIM BIN H. ARBAIN

Lahir di Banjarmasin, 8-5-1956 – Meninggal di Banjarmasin, 27-10-1993/12 J. Awal

Mempunyai anak;

1.   MAKIYAH binti H. IBERAHIM
      Lahir di Banjarmasin, Minggu jam 05.00 subuh, 6-9-1978
      Hp. 0816 4501665

2.   ISMAIL bin H. IBERAHIM
      Lahir di Banjarmasin, jam 09.30 pagi, 14-3-1989

3.   MUNAWWARAH binti H. IBERAHIM
      Lahir di Banjarmasin, 17-8-1971

Suami kedua – Menikah 28-11-1994/
24 Jumadil Akhir 1415 H (Kawin sepupu sekali)

KHAIRUL MUIS BIN YAKUT CHALISAH – SUAMI SITI KHADIJAH


Mempunyai anak;

4.   M. KHAIRI FADILLAH bin KHAIRUL MUIS
      Lahir di Banjarmasin,


2) RAUDAH binti H.M. ARDANI
Lahir di Banjarmasin, 7-7-1964
Alamat; Jl. Kendedes I RT. 16 No. 19 Kompleks Beruntung Jaya Banjarmasin
Telp. 0511 3250627 Hp. 0813 49743655

Suami – Menikah,

M. SURIYANI HASMA BIN H. SABERAN

Lahir di Banjarmasin, 11-6-1957

Mempunyai anak;

1.   MUHAMMAD  ARIF INDRA KUSUMA bin M. SURIANI HASMA
      Lahir di Banjarmasin, 12-5-1984/13 Sa’ban
      Hp. 0815 2107173

2.   RAHMI RIZKIYANI binti M. SURIANI HASMA
      Lahir di Banjarmasin, 18-9-1993/1 Rabiul Akhir


3)  SITI SALAMAH BINTI H.M. ARDANI

Lahir di Banjarmasin, 6-3-1971
Alamat; Jl. Sekumpul RT.3 RW.6 No.15/16 Kel. Jawa Martapura
Telp. 0511 7402371

Suami – Menikah, 13-10-1988/3 Rabiul Awal 1409 H
Kawin, 3-9-1989 (Kawin sepupu sakali)
M. FAHRURAZI HADIE bin H. DARMAWI
Lahir di Banjarmasin, Rabu jam 03.30 sore, 4-11-1969/24 Ramadhan 1389 H

Mempunyai anak;

1.   M. SYARIF bin M. FAHRURAZI HADIE
      Lahir di Banjarmasin, Kamis jam 05.00 subuh, 10-4-1991/27 Ramadhan 1412 H

2.   FITRIA RAHMAH binti M. FAHRURAZI HADIE
      Lahir di Banjarmasin, Sabtu jam 04.00 sore, 15-5-1993

3.   M. SAIPUL FAHRIQI bin M. FAHRURAZI HADIE
      Lahir di Banjarmasin, Kamis jam 07.00 maqrib, 14-11-1997


4)  NAJMUDDIN bin H.M. ARDANI
Lahir di Banjarmasin, 10-1-1977
Alamat; Jl Kuin Selatan RT. 18 NO. 7 Gg Ukhuwah Islamiyah Banjarmasin
Telp. 0511 411259 Hp. 0816 4530577

Isteri – Menikah 3 Nopember 1999
Kawin 14-1-2000

MAHRITTA BINTI RIDUAN

Lahir di Banjarmasin, 28-5-1978

Mempunyai anak;

1.   CAMILA NAJMAH binti NAJMUDDIN
      Lahir di Banjarmasin, Jum’at jam 06.15 pagi, 26-7-2002/15 Rabiul Akhir 1424 H

2.   M. ALVIN NAJMI binti NAJMUDDIN
      Lahir di Banjarmasin, Jum’at jam 16.00 Sore, 28-11-2008/1 Julhijjah 1429 H

Bacalah pengalaman anaklaut berkunjung ke Banjar ( Baelang mancarie keluarga)


Teratak kami


2 comments:

  1. Asslm'alaikum Pak Cik.
    Trims Buat Info mengenai silsilah keluarga di Malaysia.
    Salam kenal dari saya Asmiyadi Aiha Bin Abdul Hakim Bin Hj. Salabiyah Bin H. Saberan.
    ReplyDelete
  2. Terimakasih Asmiyadi harapan saya supaya silisilah ini dapat kita murnikan(lengkapkan) supaya juriat kita masa akan datang tahu susur-galur keluarganya.
    ReplyDelete