1. Kaedah Fizikal
a) Penggunaan alatan atau keadaan fizikal untuk mengawal perosak
Kaedah
|
Ciri-ciri
|
Sekatan mekanik
|
Penggunaan jaring kalis serangga
·Kos rendah
·Mengurang penggunaan racun – 30 hingga 70%
·Cahaya dapat dikurangkan sebanyak 12%
·Sesuai untuk sayuran berdaun serta sayuran temperat
|
Sekatan tingkahlaku
|
Berdasarkan tingkahlaku perosak
·terangsang oleh bunyi,cahaya, atau bau bahan kimia
·perangkap menggunakan bahan kimia penarik perosak dan cahaya
|
Perubahan Persekitaran Perosak
|
·Suhu ,kelembapan, atau kandungan oksigen dipersekitaran perosak diubah
·Contoh amalan :
o Memaksa perosak keluar dari lubang dengan mengguna air dan asap
o Meningkatkan suhu antara 52°C hingga 54°C untuk membunuh serangga perosak barang simpanan
o Menyimpan bijirin dalam bekas kedap udara
|
2. Kaedah Kultur
· Mengawal perosak tanpa menggunakan bahan kimia
· Caranya menghalang perosak mendapat makanan atau dedahkan perosak kepada keadaan yang tidak sesuai
· Amalan
i. Pemugaran tanah
· Perosak terdedah cahaya matahari terik
· Terdedah kepada pemangsa seperti burung
· Perosak mati terkena alat pemugar
ii. Menggilirkan tanaman
· Menanam tanaman berlainan pada tapak yang sama pada musim berlainan secara bergilir-gilir
· Sesuai untuk perosak yang mempunyai perumah khusus
· Perosak mati bila punca makanan terputus
iii. Varieti resisten
· Tanam tanaman dari baka yang tahan serangan perosak dan penyakit
· Mengurangkan penggunaan racun serangga
iv. Penanaman campuran
· Menghadkan bekalan perosak
· Menanam tanaman penolak (repellant) seperti serai wangi
· Mengwujudkan banyak pemangsa
v. Amalan penanaman yang baik
· Penggunaan biji benih bersih dan bebas dari penyakit
· Jarak penanaman yang sesuai
· Kebersihan ladang
3. Kaedah Biologi
· Penggunaan organisma lain seperti parasit, pemangsa dan patogen secara sengaja untuk mengurangkan populasi perosak.
· Bermula dengan pengenalan musuh semulajadi perosak dan diikuti kajian tentang perumah musuh semulajadi
Agen Kawalan Biologi
|
Untuk mengawal
|
Tebuan Cortesia plutellaeuan
|
Larva rama-rama Plutella xylostella di kebun sayur
|
Bakteria Bacillus thuringiensis
|
Larva dan rama-rama di kebun sayur
|
Burung hantu dan ular senduk
|
Tikus di ladang kelapa sawit dan sawah
|
Pokok bunga tahi ayam (Tagetes sp) dan rembesan asparagus
|
Beberapa jenis nematod
|
Semut hitam koko
|
Perosak lenggai koko(kepinding nyamuk)
|
· Kebaikan dan kelemahan kawalan biologi
Kebaikan
|
Kelemahan
|
· Mengurang masalah pencemaran alam sekitar
· Selamat digunakan oleh petani
· Mengurangkan kos pengurusan perosak untuk jangka panjang
|
· Perosak tidak dapat dihapus kesemuanya
· Pemangsa mungkin serang organisma bermanfaat
· Pemangsa tidak dapat mengawal semua perosak
· Bilangan perosak lain mungkin meningkat
· Perlu pengetahuan teknik membiak musuh semulajadi, ekosistem, ekologi dan tabiat perosak atau pemangsa
· Ekosistem, ekologi dan tabiat perosak dan pemangsa perlu diketahui
· Kesan kawalan mengambil masa yang lama
|
4. Kawalan Kimia
Kelebihan
|
Kelemahan
|
· Mudah digunakan
· Berkesan dengan cepat
· Dapat digunakan bila-bila masa
· Mudah didapati di pasaran
· Banyak perosak dapat dikawal
|
· Mencemar alam sekitar
· Mencederakan tisu
· Mungkin membunuh pemangsa
· Mengwujudkan perosak yang resistan
terhadap racun
· Meninggal kesan bau dan rasa
|
Bandingbeza kaedah kawalan kimia dan kaedah kawalan kimia
Aspek
|
Kawalan biologi
|
Kawalan kimia
|
Kesan kawalan
|
Lambat
|
Cepat
|
Sasaran
|
Organisma tertentu mengawal perosak tertentu
|
Boleh kawal banyak jenis perosak dengan satu jenis racun kimia
|
Kos pengurusan perosak
|
Kos tinggi untuk jangka pendek tetapi kos menjadi rendah untuk jangka panjang
|
Kos rendah bagi jangka pendek tetapi kos menjadi tinggi untuk jangka panjang
|
Pengetahuan/kemahiran petani
|
Petani perlu pengetahuan/kemahiran tinggi
|
Tidak perlu pengetahuan/kemahiran tinggi
|
Risiko kepada petani
|
Rendah/tidak membahayakan petani
|
Tinggi/berbahaya kepada kesihatan petani
|
Kedapatan di pasaran
|
Terhad/sukar diuruskan
|
Mudah didapati di pasaran/mudah di beli
|
Kesan pada tumbuhan/hasil tanaman
|
Tiada kesan
|
Ada kesan kimia/bau pada hasil tanaman
|
Kesan kepada alam sekitar
|
Tiada/tidak cemar alam sekitar
|
Mencemar alam sekitar (udara, air, tanah)
|
No comments:
Post a Comment