ANAKLAUT

Monday, 22 October 2012

Kunjungan ke Banjar 2 dis 2011 ( bahagian 7)


http://www.youtube.com/user/hisamihalidi- video


Selepas balik dari Binjau saya dan Nazmi mula berkemas , ini adalah hari yang terakhir kami di Martapura. Risau juga saya melihat barang dan bermacam hadiah dari keluarga di Martapura, takut tak dapat nak bawa dalam penerbangan nanti. Rupanya Siti Salamah dan kakak Mardiah pakar dalam menyusun barangan jadi mereka membantu kami, membungkus, lipat dan susun. Sehinggakan semuanya tersusun rapi.


Antara kulaan yang hadir di hari terakhir kami di Banjar

           Beg yang telah di susun kemas sedia untuk berangkat

Kakak Mardiah, kakak Umi Khalsum dan Kakak Maimunah

                                  Kakak Maimunah suami dan anak mereka

                                   Anak-anak kakak Maimunah

Keluarga besar kakak Umi Khalsum Bt Marei dari Tamban


Petang itu ramai juga keluarga yang berkumpul di rumah kakak Mardiah, kerana ada sepupu sebelum ini tidak berkesempatan bertemu. Antaranya Afar ( Jaafar), Maimunah Mohdar kakak kepada Syamsudin,  Mak Sarifudin yang berada di Balik Papan, Umi  Khalsum  Marie dari Tamban. Sungguh meriah petang itu dengan gelak tawa kulaan yang lama ingin bertemu dan tidak pernah bertemu sebelum ini. Kakak Maisarah sebenarnya tinggal di Jakarta  seorang usahawan yang berjaya, ia mejemput saya ke tempatnya, saya berjanji kalau ada rezkinya nanti kami akan sampai juga ke sana. Kakak Umi Khalsum pula seorang yang peramah hingga senak saya menjawab pelbagai pertanyaanya.

     Kain batik asli banjar ( Sasirangan) yang paling banyak hadiah dari kulaan Martapura Banjar

Kulaan yang menghantar kami di airport Syamsudin Nur Banjar Baru.Najmuddin suami isteri, KH Syairazi, Zulfadli dan Rasyidi

Tiket untuk penerbangan telah diuruskan oleh Najmuddin.  Pukul lima petang kami berangkat ke Bendara Syamsudin Nor Banjar Baru. Sebenarnya  rumah kakak Mardiah tidaklah  jauh sangat hanya mengambil masa lebih kurang 15 minit untuk sampai ke airport. Bertemu dan berpisah ada lumrah manusia biasa, saat yang sedih untuk berpisah dengan kulaan yang baik hati di Banjar. Memang jasa kalian pada kami tidak dapat kami balas, muga Allah membalasnya  amin. Tepat jam 6.40 petang pesawat Sriwijaya air berlepas menuju Balik Papan.
Kami di udara tidak lama, jam 7.20 pesawat selamat mendarat di Balik Papan.
Di Sapingan Airpot telah menunggu Makiah dan suaminya  Amir . Makiah  cucu  H.  Ardani b H. Saberan. Kami di bawa pulang ke rumahnya di Batu Ampar dipinggiran kota Balik Papan. Kami sudah bertemu sebelum ini iaitu di rumah Syamsudin Di Sungai Ampal Balik Papan, hari ini Syamsudin tidak dapat bertemu kami kerana ia ada tugasan lain. Malam itu kami tidur di rumah Makiah.
            Penerbangan kami ke Malaysia  pada pukul 12.30.  Jadi pagi itu, kami di pinjamkan motosikal oleh suami makiah, kami pusing-pusing di Balik Papan. Amir Mahmud adalah seorang polis di bandar ini, jadi awal pagi ia masih onduty. Ia pulang jam 10 pagi. Setelah siap kemaskan beg-beg kami pun ke airport, tapi Amir kata masih awal lagi jadi ia membawa kami ke tempat-tempat penting di Balik Papan. Pukul 12 kami tiba di Airport, telah menunggu Saifudin anak Umi Khalsum yang di Tamban Banjar. Ia menolong kami membawa bagasi ke tempat pemeriksaan. Kami berpisah di situ. Terima kasih Syamsudin dan keluarga, Makiah dan Suami  serta Saifudin . Keluarga kami yang baikhati  berada di Balik Papan.
  Pukul 12.30 pesawat airasia meninggalkan bumi Kalimantan Timur menuju ke KLIA.
Kami selamat tiba  pada pukul 4 petang, Dalam cuaca yang baik pesawat airasia  terbang dengan kelajuan yang maksima  dari Balik Papan ke KLIA Cuma dua jam setengah sahaja.

                            Di hadapan rumah Makiah di Batu Ampar Balik Papan. Kaltim

                                          Nazmi mengayakan Superbike Amir  
  
                        Amir membawa kami melihat-lihat sekitar pelabuhan BPN


                                      Kami pusing-pusing di BPN Kaltim


                                    Pemandangan di Pelabuhan Semayang

                                Buah kasturi banjar kiriman kulaan

                                   Hubi banjar yang banyak di tanam di halabiu

kopi jahi, buah srikaya dan kasturi dari martapura


            Di Terminal Munir telah siap menunggu, kami kembali ke Sungai Besar dengan selamatnya.

 posting lama.
http://hisamihalidi.blogspot.com/2012/09/kunjungan-ke-banjar-2-dis-2011-bahagian.html