ANAKLAUT

Thursday 3 January 2013

Contoh untuk pelajarku Tg 5Is dan 5rz




PRAKATA

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

          Pertama sekali saya ingin memanjatkan kesyukuran Kehadrat Allah s.w.t kerana dengan limpah kurnianya saya dapat menyiapkan Laporan Kerja Kursus Sains Pertanian 2013 ini dengan jayanya.

Dalam laporan kerja kursus ini, ia terbahagi kepada lapan bahagian iaitu :-

i.             Melakukan Eksperimen Makmal
ii.            Melakukan Bedah Siasat (Ayam)
iii.           Mengawal Organisme Perosak (Kaedah Kimia)
iv.          Melakukan Pembiakan Pokok (Markot)
v.           Memasang Pengairan (Titisan dan Percikan)
vi.          Mengaplikasikan Prinsip Bioteknologi (Tapai Ubi)
vii.         Amali Komputer (Internet)
viii.       Rancangan operasi ladang ms 104 buku tg5

Laporan kerja kursus sains pertanian ini adalah mengikut skema yang telah ditetapkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia(LPM). Dengan adanya laporan ini, saya berharap agar semua pihak dapat mengetahui dan memahami serba sedikit mengenai sains pertanian. Semoga para pembaca dapat memanfaatkan dan mempraktikannya dengan jayanya.







                            


Assalaamualaikum W.B..T
Alhamdulillah, shukur saya Kehadrat Allah S.W.T kerana dengan limpah  kurnianya dengan ini saya telah dapat menyiapkan laporan Kerja Kursus Sains Pertanian 2013 ini dengan jayanya.
          Di sini, saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan jutaan terima kasih kepada En.Halidi Bin Hanafiah kerana telah banyak memberikan bimbingan dan tunjuk ajar yang berguna untuk saya. Tidak lupa juga kepada ibu bapa saya,..........................................yang telah menyediakan sumber kewangan untuk saya menyiapkan tugasan ini dengan sempurna. Kepada rakan-rakan yang telah bekerjasama dengan saya,  ucapan ribuan terima kasih saya ingin ucapkan. Semoga hubungan persahabatan kita  semua akan berkekalan hingga ke akhir hayat.
          Di kesempatan ini juga, saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Pn.Pengetua guru Kaunselor dan semua guru-guru kerana banyak memberi nasihat dan tunjuk ajar kepada saya. Tanpa anda semua, mustahil saya dapat menyiapkan tugasan ini dengan jayanya. Semoga anda semua akan mendapat balasan dan ganjaran dari Allah s.w.t. Insya-Allah...
          Akhir kata, semoga kerja kursus ini akan memberi serba sedikit maklumat kepada pembaca. Dengan ini juga, semoga kerja kursus ini dapat dijadikan contoh dan panduan kepada calon-calon SPM 2013 kelak. Wassalam...                                       
                                                                               T/tangan Calon,
                                                                                      ..............              
                                                     (..................................................)





BAB 1
MELAKUKAN
EKSPERIMEN
MAKMAL






1.1         MELAKUKAN EKSPERIMEN MAKMAL


KESAN KALSIUM KARBIDA KE ATAS KEMASAKAN BUAH

Tujuan

Menentukan kesan kalsium karbida atas proses kemasakan buah.

Bahan/Alatan/Radas

Spatula, kain pelacu, 4 bekas plastik bertudung, kalsium karbida, pisang hijau (telah matang).

Langkah-Langkah

1.           Sediakan 2 bekas bertudung yang bersih dan kering.
2.           Masukkan 2-3 biji pisang hijau dalam setiap bekas dan labelkan A dan B
3.           Letakkan ¼ sudu pepejal kalsium karbida yang dibungkus dengan kain belacu ke dalam bekas A dan tutup dengan segera.
4.           Bekas B sebagai radas kawalan.
5.           Lakukan pemerhatian selepas 3-4 hari dengan mencatat perubahan ke atas buah pisang dalam bekas A dan bekas B.

Langkah Keselamatan

1.           Kalsium karbida yang dilarutkan menghasilkan gas yang mudah terbakar atau meletup jika termampat.
2.           jauhi punca api daripada kawasan eksperimen.
3.           Gas sampingan yang terhasil daripada kalsium karbida mengandungi gas arsenik dan fosforus yang toksik.


BEKAS A


BEKAS B
Gambarajah : Penyediaan amali untuk kemasakan buah

Pemerhatian


Bekas A
Rawatan dengan kalsium karbida
Bekas B
Tanpa Rawatan
Tempoh buah untuk masak

3 hari

7 hari



Kesimpulan

Buah yang mengandungi kalsium karbida lebih cepat masak berbanding buah yang tidak mengandungi kalsium karbida.
Tindakbalas pengawal atur pertumbuna asetelina.


















BAB 2
MELAKUKAN
BEDAH SIASAT




















1.2         MELAKUKAN BEDAH SIASAT


Tujuan

Melakukan bedah siasat untuk mengenalpasti sistem pencernaan ayam.

Bahan / Radas

Ayam, kepingan papan, benang, set pisau bedah, dulang, sekateur, tukul dan paku 2 inci, pen marker, jarum peniti, kertas tisu, sarung tangan, penutup mulut.

Langkah-Langkah

1.           Sediakan seekor ayam yang telah disembelih dan dicabut bulunya.
2.           Letakkan ayam terlentang di atas papan, pakukan kepaknya.
3.           Tekan kedua-dua bahagian peha supaya kaki rata dan terbuka serta pakukan.
4.           Buang bahagian kulit bertanda garisan bertitik-titik.
5.           Bedah bahagian tengah dada hingga ke pangkal kedua-dua peha.
6.           Potong otot dada bahagian yang bertanda 1 dan 2 sepanjang 3 sm sehingga tersentuh tulang dengan pisau.
7.           Gunakan sekateur untuk memotong tulang kepak.
8.           Keluarkan penutup abdomen dengan menggunting sebahagian bertanda 3 dan 4.
9.           Perhatikan bahagian organ.
10.       Keluarkan organ-organ sistem pencernaan dengan berhati-hati.
11.       Rungkai organ dan pamerkan di atas dulang.







12.       Lakar dan labelkan organ berikut :

*  Paruh
*  Esofagus
*  Tembolok
*  Perut
*  Hempedal
*  Hati
*  Deodenum
*  Salur pundi pankreas
*  Proventikulus
*  Pundi hempedu
*  Usus
*  Sekum
*  Kloaka

Gambarajah : Sistem Pencernaan Ayam
Sistem Pencernaan Bukan Ruminan


Organ
Fungsi
Paruh
- Memecahkan makanan
- Merembeskan air
Esofagus
- Menyalurkan makanan ke tembolok
Tembolok
- Menyimpan makanan sementara
Proventikulus
- Merembeskan enzim
Hempedal
- Mengisar makanan, merembeskan enzim  pencernaan, menyerap nutrien dan menyerap air
Pankreas
- Merembeskan enzim penghadaman
Hati
- Menyerap toksin dan merembeskan hempedu
Pundi Hempedu
- Menyimpan cairan hempedu
Sekum
- Menapaikan bahan selulosa dan menyerap air
Kloaka
- Mengeluarkan tinja

Langkah Keselamatan

1.   Guna alat yang tajam.
2.   Lakukan pembedahan dengan berhati-hati.
3.   Asingkan lemak yang melekat pada organ-organ pencernaan dengan cermat.











BAB 3
MNGAWAL
ORGANISMA
PEROSAK
(KAEDAH KIMIA)



















1.3         MENGAWAL ORGANISMA MENGGUNAKAN KEDAH KIMIA


Pengenalan

Kaedah ini paling digemari oleh pengusaha-pengusaha pertanian kerana memberi kesan yang cepat. Keberkesanan racun dapat dilihat apabila perosak-perosak dapat dihapuskan. Masalah timbul apabila racun kimia digunakan secara keterlaluan sehingga terdapat perosak yang menjadi kebal terhadap racun-racun tersebut.
Apabila pengusaha pertanian mendapati bahan kimia itu tidak berkesan lagi, konsentrasi racun yang lebih tinggi atau campuran bahan-bahan kimia yang lebih toksik digunakan. Keadaan ini menyebabkan berlakunya pencemaran persekitaran.
Racun perosak dapat dikelaskan mengikut cara tindakannya ke atas perosak.



Gambar : Contoh racun sistemik






JENIS RACUN
CIRI-CIRI
CONTOH
Racun Perut
*    Racun yang berbentuk cecair, serbuk, bintil atau umpan ini membunuh apabila dimakan oleh perosak.
*    Digunakan sebagai umpan / sembur.
*    Racun serangga seperti Malation.
*    Racun tikus seperti zink fosfida dan warfarin.
Racun Sentuh
*    Racun ini membunuh apabila terkena perosak, memasuki sistem peredaran darah, sistem pernafasan perosak atau mengganggu sistem saraf.
*    Digunakan dalam bentuk semburan kabus
*    Racun serangga seperti karbaril, heptaklor, dan BHC.
*    Racun kulat yang mengandungi kuprum dan raksa.
*    Racun rumpai seperti parakuat.
Racun Sistemik
*    Bahan kimia ini akan meresap melalui sistem vaskular tumbuhan ke arah daun dan bahagian tumbuhan menyebabkan tanaman beracun kepada perosak.
*    Racun kulat seperti Benomil
*    Racun serangga seperti Dimetoat dan Furadan.
Racun Pewasap
(Fumigan)
*    Racun dalam bentuk wasap ini membunuh perosak yang tersedut masuk ke dalam sistem respirasinya.
*    Metil Bromide, Kloropikrin, Natrium Florida dan Vapam.







































































































































KELEBIHAN DAN KEBURUKAN KAWALAN SECARA KIMIA

Kelebihan

*     Secara keseluruhannya kawalan kimia banyak memberi manfaat lebih-lebih lagi jika digunakan dengan betul sepertimana arahan yang dilabelkan. Antara kelebihan menggunakan kawalan ini adalah :-

1.   Mudah dijalankan

Penggunaan racun ini adalah mudah kerana racun ini hanya perlu dicampurkan dengan air sahaja, tanpa proses yang menyulitkan.

2.   Kesan segera yang diperolehi

Para petani inginkan hasil dalam tempoh masa yang cepat. Dengan ini petani menggunakan racun kimia kerana kesannya yang diperolehi dalam masa yang singkat.

3.   Pelbagai jenis racun

Pada masa kini, pelbagai jenis racun kimia dipasaran, oleh itu para petani mudah untuk mendapatkannya. Selain itu juga terdapat di sesetengah kedai runcit.

4.   Pelbagai kegunaan

Banyak jenis perosak boleh dikawal kerana ada sesetengah racun yang bertindak ke atas kebanyakan serangga perosak.









Keburukan

*     Kawalan secara kimia juga terdapat keburukan jika diguna secara berlebihan. Antara keburukan menggunakan kawalan ini adalah :-

1.   Mencemarakan alam sekitar

Bahan kimia ini jika diguna secara berlebihan atau tidak mengikut sukatan, ia boleh mencemarkan alam sekitar.

2.   Mencederakan tisu

Bahan kimia ini juga bolehmengakibatkan kecederaan tisu. Ini kerana terdapat sesetengah racun kimia yang mampu mencederakan tisu.

3.   Mewujudkan perosak yang resistan terhadap racun

Fenomena ini berlaku apabila racun kimia digunakan secara keterlaluan sehingga terdapat perosak yang menjadi kebal terhadap racun-racun tersebut.

4.   Meninggalkan kesan bau dan rasa pada hasil tanaman

Apabila pengusaha pertanian mendapati bahan kimia itu tidak berkesan lagi, pengusaha tersebut akan membuang racun tersebut dan ini mengakibatkan pencemaran bau dan rasa pada tanaman.


Inilah sedikit sebanyak tentang kebaikan dan keburukan menggunakan racun kimia dalam aktivit pertanian. Diharap para pembaca akan mendapat sedikit sebanyak info mengenai racun kimia ini.






LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN APABILA MENGGUNAKAN RACUN KIMIA

*   Gunakan racun kimia yang paling sesuai jenis perosak.
*   Baca maklumat yang terdapat pada setiap bungkusan atau botol racun.
*   Sukat kadar racun yang hendak digunakan dengan tepat.
*   Periksa keadaan semua bahagian penyembur sebelum menggunakannya.
*   Jangan sentuh, hidu atau merasa racun kimia.
*   Gunakan kayu atau benda lain yang sesuai untuk membancuh racun kimia(JANGAN GUNA TANGAN UNTUK MEMBANCUH).
*   Jangan makan atau minum semasa membancuh atau menyembur racun.
*   Pakai pakaian pelindung yang sesuai.
*   Bersihkan semua alat sebelum dan selepas menggunakannya.
*   Bersihkan bahagian muncung penyembur yang tersumbat.
*   Simpan racun kimia di tempat yang selamat dan berkunci.
*   Tanam semua bekas sisa racun atau letak ke dalam tong kitar semula yang disediakan.
*   Dapatkan rawatan doktor dengan segera sekiranya berlaku kecemasan.



















  

Sebelum meracun, perlulah membaca panduannya terlebih dahulu.




       

Selepas meracun, pastikan botol-botol racun dimasukkan ke dalam tong kitar semula yang disediakan.

Selepas meracun juga, pastikan alatan-alatan disimpan di dalam setor simpanan dan dikunci.

















Janganlah kita membuang sisa-sisa toksik ke dalam sungai. Jagalah warisan kita, jangan biarkan ia tercemar.






































































































































































BAB 4
MELAKUKAN
PEMBIAKAN
POKOK
(MARKOT)















1.4         PEMBIAKAN SECARA ASEKS (MARKOT)

Pengenalan

Pembiakan aseks merupakan yang hanya memerlukan satu induk bagi menghasilkan baka baru. Pembiakan secara vegatif merupakan pembiakan aseks yang sering digunakan dalam pertanian. Pembiakan vegatif terbahagi kepada beberapa kaedah seperti :-

v Keratan batang
v Markot
v Cantuman
v Umbisi
v Belahan dedua

Markot adalah satu kaedah yang dijalankan ke atas tanaman yang sukar dibiakkan melalui keratan atau cantuman. Markot atau tut adalah satu kaedah pembiakan secara aseks. Tujuan merkot adalh untuk menghasilkan bahan tanaman dan juga memendekkan tempoh kematangan pokok. Tumbuhan yang lebih besar boleh dihasilkan dan pencapaian yang optimum dalam jangka masa yang pendek.

Dalam menjalankan kaedah pembiakan ini, faktor-faktor utama yang harus dititikberatkan semasa memilih tumbuhan ialah mudah didapati, daunnya rendah dan senang dikerjakan. Melalui kaedah ini hormon pengakaran turut digunakan. Hormon pengakaran ini merupakan jenis bahan serbuk yang berfungsi sebagai mempercepat
pengeluaran akar pada dahan yang ditut.











Objektif Kajian

Kajian pembiakan secara markot digunakan bertujuan untuk :-

1.   Mendapatkan anak pokok yang baru.
- Dengan adanya pembiakan secara markot petani boleh menghasilkan pokok yang baru untuk ditanam atau digantikan dengan pokok induk.

2.   Memendekkan tempoh kematangan.
- Melalui kaedah ini petani bukan sahaja boleh menghasilkan tumbuhan baru dengan banyak malahan dapat mempercepatkan kematangan dan pengeluaran.

3.   Mengkaji kesan hormon pengakaran.
- Melalui kaedah ini petani juga dapat  mengkaji kesan penggunaan hormon pengakaran sama adaa dapat mengeluarkan akar dalam masa yang singkat atau lambat.

4.   Mengkaji tempoh kematangan.
- Dengan adanya kaedah ini petani dapat menghasilkan tanaman dengan lebih cepat dan boleh mencapai pertumbuhan dalam masa yang singkat.

5.   Mendapatkan sifat pokok yang sama.
- Melalui kaedah ini, sifat baka yang akan terhasil sama dengan sifat pokok induk.













TEKNIK MENJALANKAN KAEDAH MARKOT

Bahan dan Alatan

Bahan dan alatan yang selengkapnya perlu disediakan sebelum memulakan kaedah memarkot. Bahan yang diperlukan ialah :-
*    Pisau yang tajam.
*    Helaian politena lutsinar.
*    Hormone pengakaran (SERADIK).
*    Tali Rafia.
*    Medium Memarkot.
*    Sekateur.
*    Dahan pokok hiasan yang telah dipilih.

Penyediaan Medium

     i.        Tanah loam, bahan organik dan pasir sungai ditapis secara berasingan.
    ii.        Bahan disediakan mengikut nisbah yang sesuai.
   iii.        Bahan loam, bahan organik dan pasir sungai dicampurkan.
  iv.        Bahan campuran digaul dengan menggunakan sudip sehingga sebati.
   v.        Bahagikan medium kepada 5 atau 6 bahagian.
  vi.        Gumpalkan medium yang telah dibahagikan tadi.

Pemilihan Dahan

     i.        Dahan yang dipilih mestilah sihat dan tidak berpenyakit.
    ii.        Dahan mestilah berdiameter 1-5 cm dan sederhana keras.
   iii.        Dahan mestilah bercabang lurus.
  iv.        Dahan yang dipilih tidak cacat.

Membuat Kelaran

     i.        4 cm kelaran dibuat pada dahan dengan menggunakan pisau yang tajam.
    ii.        Satu potongan memanjang yang menghubungkan kedua-dua kelaran dibuat.
   iii.        Kulit kayu dikopak perlahan-lahan untuk mengelakkan dahan daripada terluka.
Mengikis Tisu Karbon

     i.        Seluruh permukaan yang telah ditentukan akan dikikis.
    ii.        Tisu karbium hendaklah dikikis dengan menggunakan pisau yang kecil dan tajam.
   iii.        Tisu karbium hendaklah dikikis dengan berhati-hati dan kemas.
  iv.        Tujuan tisu karbium dikikis adalah untuk mengelakkan kulit kayu tumbuhan akan tumbuh semula.

Menyapu Hormon Pengakaran

     i.        Hormon pengakaran mestilah disapu disekeliling permukaan tisu.
    ii.        Penyapuan hormon pengakaran adalh bertujuan untuk menggalakkan perkembangan dan pertumbuhan akar.
   iii.        Hormon mestilah disapu dengan cermat dan kemas.

Saiz Gumpalan

     i.        Saiz gumpalan yang dibuat haruslah bersesuaian dengan keadaan dahan yang tidak terlalu besar atau terlalu kecil.
    ii.        Bahan gumpalan hendaklah terdiri daripada campuran yang bvetul dan melekup antara satu sama lain.
   iii.        Gumpalan juga hendaklah tidak terlalu keras atau terlalu melekit.

Melekapkan Medium

     i.        Saiz gumpalan yang sesuai dilekapakan pada dahan atau ranting kayu yang dikelar.
    ii.        Lekapan medium hendaklah mengelilingi kelaran bagi tujuan mengangkut nutrien dari medium tersebut.
   iii.        Medium yang dilekapkan hendaklah seimbang dan tidak berat sebelah.
  iv.        Medium haruslah dilekapkan dengan kemas.





Membalut Medium

     i.        Setelah medium dilekapkan, dahan perlulah dibalut dengan plastik lutsinar untuk melambatkan proses penyejatan air.
    ii.        Balutan yang dibuat haruslah diikat dengan kemas dengan menggunakan tali rafia.
   iii.        Saiz plastik yang digunakan untuk membalut gumpalan hendaklah bersesuaian dengan saiz gumpalan yang telah dibuat.







































































































































































































































Ramalan Keputusan

          Secara ramalannya, keputusan pemarkotan dengan menggunakan hormon pengakaran lebih berjaya daripada pemarkotan tanpa menggunakan hormon pengakaran dan dapat memendekkan tempoh kematangan pokok. Ini kerana hormon pengakaran merangsang pertumbuhan akar pada dahan yang dimarkot. Pemarkotan yang dijalankan tanpa menggunakan hormon pengakaran akan melambatkan pertumbuhan akarnya.

          Kesimpulannya, kaedah pemarkotan lebih sesuai dilakukan pada tumbuhan yang sukar dibiakkan dengan pelbagai kaedah lain. Hormon pengakar penting untuk pertumbuhan akar dan merupakan faktor penting untuk memastikan sesuatu pemarkotan yang dilakukan itu berjaya.         

PENJAGAAN MARKOT

Antara perkara yang perlu dilakukan selepas kerja-kerja memarkot selesai sehingga berakar ialah :-

1.           Melabel.
§  Markot yang telah dibalut dan diikat hendaklah dilabel supaya kerja-kerja pemerhatian mudah dilakukan bagi membezakan markot yang berhormon dengan tidak berhormon. Bahan untuk melabel hendaklah tahan lasak dan tidak mudah hilang seperti cat dan sebagainya.

2.           Mengekalkan kelembapan tanah.
§  Kelembapan tanah perlu sentiasa dijaga. Ini kerana pertumbuhan akar bergantung kepada kelembapan. Jika akar kering, ia akan menyukarkan pertumbuhan akar dan boleh menyebabkan akar itu mati.

3.           Mengawal serangga perosak dan mencegah penyakit.
§  Pengawalan serangga perosak perlu bagi mengelakkan penyakit yang boleh mengakibatkan poko mati. Perosak seperti siput babi dan serangga boleh menyerang markot dan menybabkan perkembangan markot terjejas. Oleh itu, kawalan kimia seperti racun mesti digunakan dengan sukatan yangbetul untuk mengelakkan markot rosak atau mati.

4.           Menyiram.
§  Dahan atau ranting markot hendaklah disiram setiap hari untuk memberi kelembapan dan mempercepat proses pertumbuhan akar. Sekiranya medium kering, kemungkinann besar dahan akan mati kerana tidak dapat air yang secukupnya. Medium markot boleh disiram dengan melubangkan sedikit plastik yang membalutinya.

MEMINDAHKAN MARKOT KE DALAM BEG POLITENA

Setelah markot yang dibuat


No comments:

Post a Comment