1. Genetik – kandungan kromosom yang membawa sifat-sifat warisan organisma yang dikenali sebagai gen.
2. Pembiakbakaan – proses mengubah dan memperbaiki kandungan genetik tanaman supaya ciri-ciri tumbuhan yang dikehendaki diperolehi.
3. Klon – sekumpulan tumbuhan dibiak secara aseks daripada pokok induk yang sama
Ciri tumbuhan yang dikehendaki
1. Cepat mengeluarkan hasil
· tempoh matang yang singkat.
· cepat dapat hasil dan cepat memasarkan hasil
· membolehkan tanaman pulangan berganda
· contoh durian D 99 mempunyai tempoh matang 90 hari
2. Hasil yang tinggi
· memenuhi keperluan makanan penduduk
3. Hasil berkualiti
· kualiti dari segi kelazatan, kandungan gula, kandungan nutrien, warna dan bentuk yang seragam.
· mendapatkan pasaran yang baik
4. Resistan (tahan) terhadap penyakit dan perosak
· tanaman mampu menghalang perkembangan patogen dan serangan perosak.
· tanaman mempunyai ciri tertentu seperti duri dan bulu atau bahan kimia yang tidak disukai oleh perosak
· jimat kos kawalan penyakit dan perosak
5. Bernilai estetik
· nilai estetik seperti warna, bentuk, atau aroma.
· hasil menarik perhatian pembeli
· contoh warna rambutan merah digemari
Kaedah menghasilkan varieti baru
1. Mengenalpasti baka yang berpotensi
· Menyediakan populasi tumbuhan berbagai sifat
· Jenis tumbuhan dikenalpasti – varieti yang sedang ditanam, tumbuhan dari jenis yang sama dan tumbuhan liar di tempat asal
2. Melakukan pemilihan
· Pokok induk daripada populasi tumbuhan yang diperkenalkan
· Ada sifat varieti asal
· Pemilihan dilakukan setelah : – Kesan sifat yang dikendaki
- Banding prestasi pokok dengan pokok lain
· Pemilihan mudah untuk tumbuhan terdebunga sendiri kerana bahan genetik tulin dan ciri seragam
3. Melakukan pengacukan
· Gabungkan bahan genetik daripada dua pokok induk
· Hasil kacukan pokok induk dikenali sebagai hybrid
4. Menguji generasi F 1
· Anak pokok generasi pertama hasil kacukan kedua pokok induk yang sama bahan genetik
· Generasi F 1 – prestasi lebih baik daripada kedua induk dijadikan biji benih
No comments:
Post a Comment