ANAKLAUT

Monday, 29 July 2013

TANAMAN MARKISA DI HALAMAN RUMAH

Markisa ( Siri 1 )


 
Markisa yang belum masak berwarna hijau

Anak pokok markisa yang baru di tanam

Markisa adalah tanaman yang menjalar dan perlu sokongan untuk hidup dengan subur.

Sokongan boleh dibuat dari batang besi atau kayu keras yang  boleh bertahan lama. Ini kerana pohon markisa boleh hidup bertahun-tahun lamanya. Jika sokongan tidak kuat ia akan rebah ke bumi, pastinya pokok akan mati atau tidak sihat kerana kekurangan cahaya matahari.


Kayu yang paling baik digunakan dari jenis kayu keras, cenggal, ulin dan kayu-kayu keras lain


Tanaman hendaklah dijarakan lebih kurang 2 meter untuk setiap rumpun supaya kawasan akar mencukupi untuk pohon mencari nutrien untuk pembesarannya secara berterusan.

Pembesaran pokok yang baik,  perlu ditambah baja NPK kerana tanah mungkin kekurang nutrien itu

Pokok yang telah berumur dua bulan sudah mula menjalar memanjat sokongan yang dibuat

Biasanya  markisa memanjat dengan memautkan sulur pautnya pada kayu sokongan atau apa saja yang boleh dipautnya.

Kadang-kadang pohon ini menjalar kearah yang salah, jadi perlu bantuan untuk dihalakan ke tempat yang  sesuai  supaya terus menjalar ke atas para yang di sediakan.


Pucuk muda yang aktif akan memanjang berapa mm sehari, tapi bila pucuknya menghala ke bawah pemanjangan jadi perlahan.

Manfaat Buah Markisa ( siri 2)


Tubuh kita sangat memerlukan vitamin, kerana vitamin tidak dihasilkan oleh tubuh, maka kita dapat memperolehnya dari buah-buahan. Buah-buah sangat baik untuk kesihatan. Passiflora edulis atau yang lebih dikenal dengan nama buah markisa adalah buah asli dari Amerika Selatan, biasanya kulit dari buah ini berwarna ungu gelap atau kuning cerah, dan rasanya unik dan menyegarkan.

 Pohon Markisa sudah menjalar memanjat para-para yang di sediakan

Masih perlu penjagaan dari rumpai dan serangga perosak

Buah markisa sering dibuat sebagai jus atau sering ditambahkan pada minuman-minuman buah lainnya, untuk menambah rasa. Ada juga yang membuat jus dari buah markisa.  Sebenarnya, buah markisa mempunyai manfaat kesihatan yang banyak, maka pada artikel ini kita akan membincangkan manfaat kesihatan dari buah markisa.
Buah yang mentah masih berwarna hijau


Bila masak akan bertukar warna unggu dan juga ada yang jenis kuning

Buah Markisa Kaya akan Serat: Buah markisa memiliki kandungan serat yang tinggi. Hal ini sangat bermanfaat bagi kesihatan pencernaan, saluran pencernaan dan usus menjadi bersih. Anda dapat memilih buah markisa sebagai salah satu sumber serat. Biji dari buah ini pun boleh dimakan kerana mengandung serat. Buah markisa juga boleh dijadikan minuman ringan

.Ada juga yang kulit luarnya berwarna kuning

Buah Markisa Kaya Antioksidan: Warna-warna kulit buah yang ungu serta warna daging yang berwarna orenya, menunjukkan bahawa buah ini kaya akan antioksidan. Antioksidan bertugas untuk menghambat pertumbuhan sel-sel barah dalam tubuh. Buah markisa memiliki air dan antioksidan yang larut dalam lemak. Salah satu antioksidan utama yang ditemukan dalam buah ini adalah beta-karoten.

Buah Markisa Sangat Baik bagi Penderita Asma: Bagi Anda penderita asma, markisa adalah buah yang sangat bergizi dan sehat yang dapat menenangkan serangan asma. Selain kerana mengandungi vitamin C, Markisa nampaknya memiliki efek memblokir histamin yang menyebabkan gejala asma.

Buah Markisa Memiliki Efek Relaksasi: Minum segelas jus markisa dingin dapat membantu anda mengendurkan saraf dan pikiran anda dan membuat perasaaan menjadi lebih tenang. Buahh ini sering dijadikan ubat untuk masalah pencernaan dan penyakit kambung.
Isi di dalamnya berwarna kuning dan sungguh berjus

Buah Markisa Sangat Baik bagi Penderita Insomia: Buah Markisa memiliki efek mengantuk pada sistem saraf manusia sehingga membuat perasaan tenang dan membantu anda dalam merilekskan firikan anda. Hal ini sangat membantu penderita insomnia atau mereka yang tidak boleh tidur nyenyak. Segelas jus markisa sebelum tidur  mungkin boleh anda minum 

Buah Markisa adalah Sumber Nutrisi yang Baik: Seperti yang kita ketahui sebelumnya, buah markisa adalah sumber vitamin C yang baik, Satu porsi 100 g (3,5 ons) mengandung 30 mg vitamin C. Vitamin C meningkatkan kekebalan tubuh dan merupakan antioksidan. Satu porsi 100 g buah markisa mengandung 1275 IU vitamin A. Vitamin A meningkatkan kualiti penglihatan dan membantu dalam melawan infeksi, membuat kulit sihat bersinar dan membantu pertumbuhan sel. Buah markisa juga merupakan sumber kalium (348 mg dalam 100 g). Mineral ini memiliki efek yang menyihatkan pada jantung manusia dan membantu fungsi jantung, aliran dan tekanan darah dalam tubuh. Selain kalium, buah markisa juga mengandung zat besi, magnesium dan kalsium.

Buah Markisa sangat baik Dikonsumsi Orang yang Sedang Diet: Bagi orang yang sedang menjalani Diet, Buah-buah merupakan hal yang wajib dikonsumsi, dan markisa sangat baik untuk dikonsumsi. Hal ini dikarnakan markisa memiliki kalori yang rendah, hanya 97 kalori per 100 g! Buah markisa juga rendah sodium dan lemak. Markisa juga mengandung karbohidrat dan gula alami dalam jumlah yang baik. Nutrisi buah ini bekerja menurunkan kadar kolesterol dalam tubuh. Kandungan serat yang tinggi pada buah ini membuat Anda kenyang, sehingga Anda tidak ingin makan makanan lain lagi.

Itu tadi manfaat-manfaat kesihatan yang boleh didapat dari buah markisa, Anda boleh memulai untuk mengkonsumsi buah markisa sebagai sumber nutrisi dengan cara mencampurkannya dengan bahan makanan lain atau mengkonsumsinya secara langsung.

Markisa  (siri 3)


Bunga markisa sedang kembang


Sudah menjalar penuh pada para-para
Boleh jadi tempat rehat di waktu petang

Kudup yang belum kembangPara-para dari bawah


Pandangan dari atas

Bunga-bunga berkembangAnaklaut 


Jadi tempat berihat-rihat

 Markisa kami sudah berbuah belum masak lagi

Yang ini sudah masak bolehlah petikInilah hasilnya buah markisa yang banyak khasiatnya 
.Di ambil dari blog orang lain. sekadar untuk perkongsian ilmu.

(Abu Afaf MTAZ sekutu puakajoran.blogspot.com.)

Masih lagi dalam mood Aidil Fitri. Dalam aktiviti ziarah sempena aidil fitri, saya sempat meninjau lokasi dan kediaman rakan-rakan yang menjadikan tanaman pertanian sebagai tanaman hiasan atau teduhan di perkarangan rumah mereka.Berikut saya paparkan sejenis tumbuhan menjalar iaitu markisa.Gambar ini dirakamkan di perkarangan Maahad Tahfiz Azzahrah, Ulu Langat, Selangor.Sangat menarik perhatian dan menyejukkan pandangan. Buah-buah yang hampir matang, menanti saat untuk dipetik.Markisa tergolong dalam kumpulan tumbuhan menjalar dan dan memanjat.Dikenali juga dengan nama buah susu.Buahnya boleh dimakan mentah atau dibuat jus.Pengalaman saya, pokok markisa adalah tumbuhan lasak dan tidak memerlukan penjagaan yang rapi.Saya kira proses penanaman pokok ini tidaklah sukar.
Buah yang sesuai dijadikan jus dan minuman yang yang enak.Boleh juga dimakan mentah dengan cara menyedut isinya dari bahagian kulit yang telah dibelah.Rasanya masam-masam manis.Jika kena cara menyedutnya akan menerbitkan rasa dan aroma yang mengasyikkan.

Pohon markisa boleh hidup lama.Jika anda mempunyai sedikit modal, bolehlah membuat pergola kekal (kayu cengal atau merbau) sebagai tempat tumbuhan ini memanjat. Pastinya menarik. Contoh pergola di sini


Gambar:Abu Afaf MTAZ sekutu puakajoran.blogspot.com.